Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gudrun Schyman (FI): Säg din åsikt och få 5 miljoner i böter

- 26/12/2014, 14:43
Gudrun Schyman

Gudrun Schyman

TT bild

"Ett land där 90 000 svenskar bor, har fått kraftigt inskränkta demokratiska rättigheter och svenska journalister är tysta. Det händer i Spanien och det kan hända här", skriver Gudrun Schyman på Nyheter24:s debattsida.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Folket i Spanien har fått munkavle och att ta den av sig har ett högt pris. Fem miljoner i böter om du uttrycker kritik mot staten. Ett land där 90 000 svenskar bor, har fått kraftigt inskränkta demokratiska rättigheter och svenska journalister är tysta. Det händer i Spanien och det kan hända här.

Den 11 december röstades ett lagförslag igenom som innebär grava kränkningar av demonstrationsfriheten. Lagen går officiellt under namnet Medborgarskyddslagen, men har av allmänheten kommit att kallas Munkavlelagen. Brott mot lagen innebär höga summor i böter. Böter motsvarande 250 000 kronor för den som maskerar sig i samband med en demonstration, inte kan legitimera sig för en polis på gatan eller på något sätt skymfar nationen Spanien. Motsvarande bötesbelopp gäller även för att engagera och samla människor till protester via sociala medier. Det högsta straffet på motsvarande 5 miljoner kronor kan utdömas för den som demonstrerar utanför en offentlig byggnad. I begreppet offentlig byggnad inkluderas alla instanser som tjänar samhället, det vill säga även skolor och sjukhus. 

Om du deltar i en demonstration för att ifrågasätta regeringens agerande, kan det alltså leda till böter på 5 miljoner kronor. Jag upprepar: fem miljoner kronor för att utnyttja det som vi i Sverige ser som vår självklara demokratiska rätt, rätten att få tala fritt. Året är 2014 och det här händer i Spanien just nu.

Grundläggande fri- och rättigheter i en demokrati är yttrandefrihet, åsiktsfrihet, tryckfrihet och demonstrationsfrihet. Att inskränka dessa rättigheter är antidemokratiskt och första steget mot en diktatur. I Spanien känns detta till alltför väl, då det endast är knappt fyrtio år sedan de slog sig loss från en fascistisk diktatur som tystade folkets röster på precis det här sättet. Det här visar tydligt att vi aldrig kan ta våra rättigheter för givna. Vi måste för alltid slå vakt om och värna om de rättigheter vi har lyckats vinna.

Journalister brukar inte vara sena med att skriva om kränkningar i yttrandefriheten, men nu verkar ingen bry sig nämnvärt. Var är alla demonstrationer, nyhetssändningar, direktsända debatter och upprörda krönikörer? Varför kokar inte hela Europa i vilda protester mot det som sker i ett EU-land med 46 miljoner invånare?

Ett stort land i Europa, som ingår i EU precis som Sverige, är på god väg att bli en fascistisk diktaturstat och ingen höjer på ögonbrynen. Människorna i Spanien kan inte längre kräva sina rättigheter, de kan inte protestera mot detta på egen hand. Det krävs krafttag utifrån, Europa måste visa att vi inte kan acceptera en antidemokratisk lagstiftning och sätta press på Spaniens regering.

Det blåser högerextrema vindar genom Europa, med föråldrade ideal som hotar vår demokrati. Ni kanske tror att vi är skyddade, men nästa gång kan det vara vår tur. Vi har ett parti i vår riksdag som önskar att även Sverige tar den här riktningen. Kent Ekeroth, den riksdagsledamot för SD som fick näst flest personröster i valet 2014, har vid ett flertal tillfällen sagt sig vilja stoppa den fria mediarapporteringen. Att styra media och tryckfriheten är ett sätt att kontrollera folket genom att hindra dem från att fatta informerade beslut. Sverige är ett av de länder i världen som har mest tryckfrihet i dagsläget. Låt det fortsätta så. Att värna om våra rättigheter är viktigare nu än någonsin.

Det har hänt i Spanien och det kan hända här.

Gudrun Schyman
Talesperson Feministiskt initiativ