Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jan Sjunnesson: "Visst kan ni bättre, SVT"

Jan Sjunnesson.
1 av 1

Jan Sjunnesson.

Privat

Debatt | 29/12/2014 08:54

Jan Sjunnesson: "SVT har med dessa exempel visat att de har en väg tillbaka till att hedra sitt uppdrag om objektiva och opartiska sändningar".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

SVT har under hösten försökt balansera sitt uppdrag som public service företag genom att ta med personer som företräder medier närstående SD. Det hedrar detta i grunden professionella och välfungerande allmännyttiga bolag. Dock har tidigare produktioner legat kvar och visats före och efter valet, som tycks tyda på partisympatierna inom journalistkåren. 

Som professor Kent Asp vid Göteborgs universitet visat 2011 är partisympatierna för MP och V kraftigt överrepresenterade: V med 10 procent och MP med 29 procent övervikt bland journalister i förhållande till väljarkåren. Övervikten för journalisterna på SVT var 13 procent för V och 40 procent MP (totalt 70 procent sympatier för V och MP på SVT).

Här kommer några tydliga exempel på vinklade inslag och program under hösten 2014: 

8 september sände Vetenskapens värld ett program om nationalistiska partier i Europa.

Demokratiskt sinnade partier som SD sammankopplades med rena nazistpartier som grekiska Gyllene Gryning, felaktig statistik över svenskarnas inställning till invandring redovisades, SD framställdes negativt och rasistiskt. Programmet gjordes av Linus Brohult som är dömd för grov uppvigling till ett års fängelse, varit talesman för Socialekologisk aktion samt förtroendevald i Grön Ungdom.

18 december sändes ett förhandsinspelat avsnitt av På spåret med partiledaren för Feministiskt Initiativ, Gudrun Schyman. Enligt SVT:s regler får inte politiker medverka i underhållningsprogram i samband med val, något som SVT:s ledning valde att göra ett undantag för.

22 december intervjuade Aftonbladet producenten av det populära programmet Historieätarna, Karin af Klintberg. Hon har gjort ett nytt program som sänds i januari 2015 med ett somaliskt bandylag från Borlänge som hon vill använda i den kommande valrörelsen inför nyvalet. Hon sa till Aftonbladet: ”Nu kommer den inför extravalet och det känns viktigt. Kan vi få någon att rösta annorlunda har vi lyckats. 

Att hon är kritisk till Sverigedemokraternas framgångar är tydligt.” Hon sa även ”Det låter kanske pretentiöst, men allt jag gör, det gör jag för att förbättra Sverige och få svenskar att bli bättre människor”.

26 december intervjuade DN skådespelaren Helena Bergström inför en sändning av Stjärnorna på slottet den 27 december. Under rubriken ”Vi kanske kan öka folks empati” berättar Bergström om en fiktiv promenad över ett minfält som ska påminna tittarna om den flykt som Özz Nujjen gjort en gång i Kurdistan. Nujjen är en öppen kritiker av SD och i sammanhanget säger alltså Bergström: ” Jag måste säga att jag tycker att det är extremt tragiskt att politikerna beter sig som de gör och inte försöker lösa situationen. Men kanske kan ett underhållningsprogram som det här få folk att känna större empati. Man kan ju hoppas”. 

Det råder inget tvivel om att hon har sina sympatier hos de sju partier som isolerat SD och nu sitter i en svår knipa just därför.

SVT har med dessa exempel visat att de har en väg tillbaka till att hedra sitt uppdrag om objektiva och opartiska sändningar. 

Dess egen programdirektör Robert Olsson skrev 8 oktober i GP om en opinionsundersökning som visat att SD:s väljare misstror SVT. Han skrev: 

”Att rasister och ickedemokrater känner avsmak för vår journalistik är helt i sin ordning. Men om en växande skara medborgare inte uppfattar att vi ger en rimlig verklighetsbeskrivning i vår journalistik, och om vi brister i lyhördhet i våra möten med människor, ja, då har vi tveklöst ett jobb att göra.”

Visst kan ni bättre, SVT.

Jan Sjunnesson,
chefredaktör Samtiden