Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Privatpersoner bör inte få hantera fyrverkeripjäser"

- 30/12/2014, 18:18
Markus Mattila.

Markus Mattila.

Privat

"Regeringen bör ta en allvarlig titt på hur lagstiftningen kring innehav och bruk av fyrverkeripjäser ser ut", skriver den (S)-märkta bloggaren Markus Mattila.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Snart är det nyårsafton och det bruka betyda festligheter, god mat och umgänge med personer man tycker om. Men det betyder också dessvärre fylla och olyckor med fyrverkeripjäser. 

Jag anser att hantering av fyrverkeripjäser bör utföras av professionella yrkesmän som har relevant utbildning för att kunna handskas med pyroteknik. Var ligger lämpligheten att berusade människor ska hantera pyroteknik och sprängämnen?

Jag anser att regeringen bör ta en allvarlig titt på hur lagstiftningen kring innehav och bruk av fyrverkeripjäser ser ut och ta tag i problemet med människor som skadar sig årligen av pjäser som exploderar i ansiktet och eller allvarligt skadar armar, ben och händer. Dessutom råkar hundar och katter illa ut när människor skjuter raketer ute på gatorna. 

Enligt statistik från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) så skadas det årligen c:a 100 personer på grund av fyrverkeripjäser där unga män är överrepresenterade. Den slutsatsen jag drar är att det är främst under nyårsfirandet som de flesta skadorna sker, ofta under alkoholpåverkan. MSB:s förordar att man ej bör blanda alkoholpåverkan och hantering av fyrverkerier, det är tydligt att detta inte efterföljs och det krävs tydligare lagstiftning.  

Vad kan man göra åt problemet? Är det en inskränkning på äganderätten? 

Ett första steg är att införa ett licenssystem likt det man har med jaktvapen och tävlingsvapen, detta tror jag skulle kunna minimera skaderiskerna och langningen till minderåriga minska. Ett nästa steg är att helt förbjuda innehav av fyrverkeripjäser för privat bruk och istället låta yrkespersoner avfyra raketer, te.x brandmän, scouter och hemvärnssoldater. 

Jag förstår att det kan bli en diskussion om äganderätten kontra statens inblandning, men jag anser starkt att folkhälsan och olycksminimering går före i just den här frågan. Hoppas att regeringen ser detta problem och att man lägger fram en proposition som begränsar privatpersoners hantering av fyrverkerier. 

Markus Mattila 
(S)-märkt opinionsbildare och bloggare