Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Låt inte media skrämma er med att Pitbulls är farliga

- 03/01/2015, 16:14 -
Alexandra Najmadin.

Alexandra Najmadin.

Alexandra Najmadin

Alexandra Najmadin: "Media målar upp pitbulls som hemska monster. Men, om en hund har blivit uppfostrad av en ond människa som bara har lärt hunden onda handlingar så är det inte hunden vi ska beskylla utan det är människan vi ska vara rädd för."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I media får vi lära oss att pitbulls är farliga. De är kamphundar, avlade för att döda och kända för att attackera. Dessa "kamphundar" är olagliga i Danmark, ovälkomna i vissa hyresrätter och smutskastade av samhället. Media målar upp pitbulls som hemska monster. Men, om en hund har blivit uppfostrad av en ond människa som bara har lärt hunden onda handlingar så är det inte hunden vi ska beskylla utan det är människan vi ska vara rädd för.

Bara för att många hundar attackerar, så betyder det inte att ALLA gör det, men när en hund väl attackerar så är inte nyheterna långsamma med att nämna att den hemska hunden var en pitbull. Ändå är det sällan att media informerar när en hund av en annan ras går till attack. Min mamma har en pekanes, en liten, gammal och arg hund. Han bet min lilla ettåriga son utan att tveka, i handen, för att min son ville klappa honom försiktigt. Min son älskar hundar, han säger alltid "vovve" och känner sig orädd för hundar för han har vart runt stora "farliga" hundar sedan han föddes.

När jag blev tillsammans med min nuvarande man så hade han två pitbull/amstaffs hemma. Jag blev kär i dem så fort jag hade träffat dem just för att dem hade så roliga personligheter, betedde sig så mänskliga och var så kärleksfulla. Jag blev så förvånad, så varm i hjärtat och så glad bara av att kolla på dem. Dessa hundar tog mitt hjärta med storm (Inte på det där äckliga djur­festisch­sättet) utan på ett speciellt sätt för att jag insåg hur speciella pitbulls och amstaffs egentligen var bakom stängda dörrar.

Jag har världens underbaraste pitbull/amstaff som heter Junior. Precis som många andra pitbulls så är han typ en nanny­dog. Han var väldigt klumpig av sig, överenergisk och hoppig av sig innan jag fick barn. Han kände väldigt tidigt att jag hade en liten bebis i magen, slickade på min mage, vilade sitt huvud mot min mage för att höra bebisens hjärtslag och blev överbeskyddande ju mer magen växte med att inte låta andra hundar komma för nära mig för att han visste att hans älskade lillebror låg i magen.

När min son väl föddes så kan jag erkänna att jag var lite rädd över första mötet med tanke på att Junior kunde vara klumpig, men när Junior kom utanför BB för att få träffa vår lilla son som låg i barnvagnen så har han aldrig varit mer försiktig, just för att han fått lukta på bebisens filt natten innan och för att han visste att det här var den lilla mini­människan jag
burit i magen.

Han la in sitt stora fjuniga huvud försiktigt, nosade väldigt lugnt och pussade hans händer väldigt kärleksfullt. Sedan dess har de varit bästa vänner, oskiljaktiga och deras kärlek gentemot varandra är så fint. När min son var bara några månader brukade Junior hoppa in i hans spjällsäng väldigt försiktigt, han la sig vid hans små fötter, och gosade in sig vid honom. Jag har aldrig någonsin känt en oro just för att jag vet vad för typ av hund jag har. Han är inte en läskig pitbull, en farlig kamphund, utan han är en i familjen.

När bebis hade ont i magen så slickade Junior på hans mage, när bebis hade fått utslag av blöjan, så trängde Junior sig förbi försiktigt och slickade bort hans rodnad så att bebisens hud blev bra igen. Det kanske låter ohygeniskt för er som inte har hund, men min poäng är att Junior är en pitbull som är full av kärlek. När jag har haft mens­värk så har han kurat ihop sig väldigt nära min mage, lagt sina tassar på min mage,slickat på sina tassar och typ masserat min mage och efter det så gick min mens­värk bort.

Små, äldre hundar har bitit honom förr, väldigt hårt, men han bet aldrig tillbaka. Äldre valpar som har kommit upp i beteendet där de vill dominera har han aldrig satt på plats, just för att han vet att det är fel, oavsett om det är rätt och så man ska göra enligt vilken annan hund som helst. När vi passade en chihuahua som hade fått en tandinfektion och hade svårt att äta så krossade Junior hans torr­foder in till små bitar, puttade dem emot henne och hjälpte henne att äta.

Junior är en pitbull/amstaff. Han må se läskig, stor och farlig ut, men hemma sitter han på köks­stolar när vi sitter och äter frukost vid köksbordet, han älskar att bli matad med sked, när vi dansar så hoppar han upp och dansar med oss, när vi ligger och sover så skedar han oss och kramar om oss i sömnen, sitter jag vanligt så kan jag bli överraskad med att han bara plötsligt dyker upp bakom mig, lägger sina håriga armar över mina axlar och ger mig en kram bakifrån, sitter jag på toaletten så kan han sakna mig, öppna dörren, hoppa upp på två ben och ge mig en spontan kram när jag typ sitter och bajsar, han älskar att ge oss pedikyr genom att slicka våra fötter under täcket. Han är väldigt smart. En gång gick jag in  vardagsrummet för att se honom ligga på mattan, skala pistage­nötter och äta fröna.

Han älskar att pussas och varje gång någon av oss gäspar så trycker han in sin tunga i vår mun för att vi jämnt störde honom med att trycka in ett finger i hans mun när han gäspade, haha. Han älskar sin lillebror mest av allt, han delar alltid med sig av sina leksaker, så som min son alltid delar med sig av sin mat till honom. Han må vara en pitbull, men han är inte så farlig som han ser ut, han är som en stor teddy­björn.

Han älskar att leka med andra hundar, älskar att hälsa på andra människor och älskar att få andra att må bra, som så många andra pitbulls. Det enda som kan verka "farligt" med honom är när jag är ute med honom på natten och män kanske går för nära mig så visar han genom att skälla att det inte är en idé att försöka gå på mig.

Det är bara att söka på google hur många gånger pitbulls har ingripit för att rädda barn, människor och andra djur. De flesta är väldigt intelligenta, modiga och kärleksfulla. Bara för att några hundar är farliga så betyder det inte att alla är det. Låt inte media skrämma er för dessa fina, kärleksfulla och underbara hundar. Det skall inte få vara förbjudet för dessa underbara hundar att bo i vissa hyresrätter, för skulle någonting väldigt hemskt hända någon dag så skulle en pitbull vara den första att ingripa med att hjälpa dig.

Alexandra Najmadin

Tycker du att media svartmålar pitbulls?