- Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Grön Ungdom Lund: "Dags att slå vakt om allas rätt till utbildning"

"Vi lever i ett samhälle med inkomst- och klassklyftor, men också i ett samhälle där tillgången till utbildning förs vidare i generationer"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Från och med våren 2015 höjs deltagaravgiften för högskoleprovet från 350 till 450 kr. Höjningen, som Alliansregeringen tog initiativ till, motiveras med att kostnaderna för att utforma och disponera proven har ökat i takt med ett ökat antal deltagare. I sig en märklig motivering, eftersom ett ökat antal deltagare också medför större intäkter, men den är inte problemet. Problemet är att det ekonomiska hinder som redan nu hejdar många från att skriva provet förvärras, och därmed även Sveriges orättvisa urvalssystem. 

Om vi ska få ett rättvist urvalssystem till högskolan, baserat på kunskap och inte plånbok, måste avgiften inte bara sänkas till tidigare nivå, utan helt tas bort.

Att utbildning ska vara tillgängligt för alla, oavsett härkomst eller socioekonomisk bakgrund, har under lång tid utgjort en av grundpelarna i svensk politik. Även högskoleutbildning ska enligt lag vara avgiftsfri. Det går inte att överskatta betydelsen av detta för ett jämlikt utbildningssystem, och den som inte känner sig övertygad kan ta en titt på exempelvis USA:s kostsamma och djupt ojämlika system. 

När Alliansen 2011 införde avgifter för utomeuropeiska studenter var Sveriges förenade studentkårer (SFS) med all rätt kritiska och uttryckte det såhär: ”Det är sorgligt att regeringen så lättvindligt ruckar på principen om att utbildning är en rättighet, och inte en handelsvara. Nu öppnar man dammluckorna, och snart har vi avgifter även för svenska studenter”. Vi håller helt och hållet med, samtidigt som vi noterar att samma sak gäller högskoleprovet vars dammlucka nu öppnas ytterligare.

Högskoleprovet, som förra året skrevs av totalt 120 000 personer, finansieras idag helt och hållet av deltagaravgifterna. Med den nya avgiften uppgår alltså den totala årliga kostnaden för provet till ungefär 54 miljoner. Det kan låta mycket, men ur ett nationellt perspektiv är kostnaden rentav löjligt liten. I jämförelse motsvarar den 25 genomsnittliga svenska villor, och det skulle ta mer än ett decennium innan den totala kostnaden uppgick den för ett enda Jas-plan. Att skattefinansiera högskoleprovet likt resten av Sveriges utbildning är en enkel match.

Enligt lag ska platserna till all statlig högskoleutbildning fördelas med minst en tredjedel på grundval av högskoleprovsresultat. Studenter rekommenderas dessutom att skriva provet minst två gånger vilket hela 40 procent gör. I praktiken innebär det alltså att mer än 100 000 av Sveriges studenter har tvingats betala för att komma in på sin utbildning. Detta rimmar illa med principen att utbildning ska vara avgiftsfri.

Det är en sak att vi lever i ett samhälle med inkomst- och klassklyftor. En annan att vi lever i ett där tillgången till utbildning förs vidare i generationer. Sådana orättvisor kan vi aldrig acceptera. Alla människor måste från start ges samma möjligheter att forma sina egna liv, och då måste basala samhällsfunktioner såsom utbildning vara gratis. Högskoleprovet är ett exempel på motsatsen.

Axel Hallberg, ordförande Grön Ungdom Lund
Gabriel Malmer, styrelseledamot Grön Ungdom Lund

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.