Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Undersköterska: "Och sen undrar folk varför vården brister?"

- 12/01/2015, 16:16

Privat

Undersköterskan Petra Lindman skriver om krångel och konstig arbetsfördelning inom vården, vilket leder till att den svenska vården är under all kritik.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vårariktlinjer är utfärdade av socialstyrelsen och berättar hur visom vårdpersonal ska arbeta i etik, moral, hygien och mot varjemänniska i ett synsätt där alla människor är lika mycket värda. Detlåter bra. Menvården är inte det.

Brister,avvikelser, felmedicineringar, övertider, obemannade avdelningar,lex Sarah, lex Maria, dödsfall som indirekt orsakats av fall,dispenser, med mera, med mera. Ingenverksamhet mår bra av dispens.

Skaman sköta andra människor så ska man göra det helhjärtat och medgoda kunskaper enligt dom lagar och regler som är satta. Punkt. Ingarum för att få dispens att gå förbi lagen. 

Lagenär där för att skydda, men om alla går förbi den med dispens,vem skyddas då?

Media.Januari 2015: Kvinna på boende dog indirekt på grund av fall. Det menas atthon föll fallet förvärrade hennes hälsa, att hennes hälsaförsämrades ledde till att kroppen inte orkade mera , att henneskropp inte orkade ledde till att hon dör, en död som orsakades avnågot jag vill kalla indirekt okunskap.

Förokunskapen är nämligen ofta personal utan utbildning.

Menär personer utan utbildning sämre vårdfolk? Absolut inte. Detfinns lika många outbildade människor som lämpar sig som handen i handsken inom vården som det finns utbildade som absolut inte skaarbeta alls med människor överhuvudtaget - och här borde mandärför införa lämplighetstest efter den praktik man utfört inomvård och omsorgsutbildningen i den skala man har på folkhögskolan.Det vill säga 1-4.

1= Mindre god inom vård.
1,5 = Mindre god - God inom vård.
2 =God inom vård.
2,5 = God - Mycket god inom vård.
3 = Mycketgod inom vård.
3,5 = Mycket god - Utmärkt inom vård.
4 =Utmärkt inom vård.

Alltdetta på grund av att jag kan skriva etiken eller vård ochomsorgsarbetet med högsta betyg (A) men kan jag utföra den iverkligheten också? Idagfinns bara betyg att gå på (om en arbetsgivare ens kollar vilkabetyg man fick) men sen om man är bra i verkligheten eller ej var juen annan femma. 

Men en outbildad person är precis vad det låter som = inte utbildad.Och man kan inte veta kedjans lopp om man inte lärt sig.

Visst.Vi har kravet att utbildning behövs för att få fast tjänst, mensen då? Vikarier och timanställda behöver ingen utbildning? Detvore som att jag inte får någon fast anställning som pilot, menjag får flyga planet om jag är vikarie.

Villdu verkligen sitta som passagerare på mitt flygplan då? Nej. Duskulle vara livrädd att dö. 

Folk är dock mer flygräddaidag än vårdrädda. Ändå är du säkrare i ett flygplan i luftenän inom vården idag. Vet du varför? För att piloten är utbildad,kontrollerad, lämplighetstestad och fått göra över 1000registrerade flygtimmar innan han får anställas och flyga själv.

Skärpkraven på utbildning för anställning inom vård och omsorg ochskydda yrkesrollen undersköterska med legitimation, för iärlighetens namn, var är yrkesstoltheten någonstans när vårdutbildad personal ska städa, laga mat och tvätta kläder?

Leg.Läkare - Leg. Sjuksköterska - Leg. Undersköterska - Vårdbiträde. Inte:Leg. Läkare - Leg. Sjuksköterska -Undersköterska/Vårdbiträde.

Lämplighetsbedömningar ökar trygghet förbåde vårdföretag och vårdtagare, plus att en legitimation man måstesöka och dessutom kan bli av med är man mer rädd om. Enlegitimation man fått av att man faktiskt kämpat sig till den -inte bara lullat lite närvaro och skrivit "ok" på domflesta proven. 

Slappskola, slappa krav ger slapp vård, det säger ju sig självt. 

Lyfterman arbetet sållas dessutom automatiskt många bort för idag ärvården ett "ja men jag kan jobba på mammas jobb för därbehövs ingen utbildning-arbete" för inom vården kan allajobba. Man säger; äsch, jag behöver ingen utbildning, jag kantimma lite på äldreboende. 

Jaglämnar inte mina barn till vilken barnvakt som helst så varförskulle jag vilja lämna mina vårdtagare till dom?

Ettvårdföretag behöver en enhetschef som styr verksamheten, enpersonalchef som styr personalfrågor och en arbetsledare (sjuksköterskan) som ska hantera delning av medicin, dokumentera, ledagruppen och delegera arbetsuppgifter till undersköterskor (det hörstill och med på namnet, under sköterska) som sen skötervård/omvårdnad och har assistans och hjälp av vårdbiträden somsköter omsorg.

Allaär lika viktiga. Alla har en betydelsefull roll i vården, menblanda inte ihop yrkesroller och deras arbetsuppgifter. Ju flerakockar, ju sämre soppa. 

Skärpkrav på medicinhantering! För medicinhantering ska du veta vad du ger för något ochvarför. På sjuksköterskeutbildningen får du inte studera vidare omdu kuggar läkemedelsberäkningen, men som undersköterska behöver dubara klara betygskrav E för att fortsätta studera. Nu är detförvisso alltid en sjuksköterska som delar medicinen, men klyftornapå kraven är ändå alldeles för stora. Och att dessutom en personutan några som helst kunskaper eller lära inom medicin får gemedicin efter att hon är delegerad är bara vansinne!

Påsjukhus har de medicinsk sekreterare, varför är landstingsvårdmer skyddad än kommunal och privat?

Ochvarför ens ha privata bolag över huvud taget? Det sades att dessaskulle sätta guldkant på vården. Men allt som glimmar är integuld. Idag handlar det bara om så lite pengar på kort tid sommöjligt. Allt för att utgifter ska dras ner så mycket det bara gåroch alla intäkter ökas. Allt för att bolaget ska göra en braaffär. Göra vinnst. Inte för att personerna som finns i den vårdenska få det bra. Hurfan är det bra vård?

Detheter inte vård längre. Det heter att du överlever iallafall. Omdu har tur. Viska vara rädda om den personal vi har inom vården. Och stolta! 

Mindre stress = mindre sjukskrivningar.
Mindresjukskrivningar = mindre utgifter.
Mindre utgifter = mer pengartill verksamheten.
Mer pengar till verksamheten = anställa fler. 

Denonda cirkeln blir en god cirkel.

Blandschema,trötta undersköterskor som kunde göra jobbet bättre om det intevore så dom jobbar morgon direkt efter kvällen (för jo, många hardet så för att dispensen finns) dom sliter ut sig på grund av högt tryckdå man ska göra allt, hinna allt, tvätta, diska, laga mat, lyssnapå glädje, sorg, dokumentera och försöka finnas där sommedmänniska också.

Attväcka, klä på, fixa frukost, duka fram, duka av, duscha, tvätta,laga mat, diska, baka, fika och samtidigt mysa, spela spel, lyssna påmusik och varandras berättelser, gå på promenad och aktiviteterlåter ju enkelt om du tänker att du är mamma/pappa till dina tvåbarn. Piece of cake liksom.

Menom du är undersköterska till 22-30 vårdtagare då?

Detfinns inga pengar. Nej den har vi hört förr. Vem som helst fårjobba bara någon kommer och fyller luckorna på golvet -men att mandå råkar missa viktiga kontroller som blåmärket på Agdas ben somvar en propp och kostade henne livet och att arbetet handlar om attarbeta på iskallt på ackord är det ingen som gör någonting åt?Eller ens lyssnar på.

Detär inte bara en gång man sagt "Ja, jag vet hjärtat att duvill. Men jag hinner inte". Manbara fortsätter med alla jävla mallar och riktlinjer som ser bra utpå papper medans fokuset på människan helt har tappat sitt värde.

- Vi ska alltså utföra ettarbete som inte ens stålmannen skulle palla?
- Ja, men det serju bra ut på papper.

Ochsen undrar folk varför vården brister?

Men vad vet jag? Jag är ju "bara"uska.

Petra Lindman,
Undersköterska