1 av 3
- Foto: Lisa Larsson/TT
2 av 3
- Foto: Lisa Larsson
3 av 3
- Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Johanna Bladh: "Vem fan bryr sig om en liten snopp?"

"Vi behöver höra varandra berätta vad det är vi faktiskt tänder på, som inte har med kroppen att göra. Sluta fokusera på ouppnåeliga ideal"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
#jagtänderpå

Berätta vad du tänder på - som inte har med kroppen att göra - under hashtaggen #jagtänderpå.

Om skribenten

Följ Johanna Bladh på Twitter: @OfficialBladh

Min vän har berättat för mig om en speciell händelse. Han sitter i köket med fyra av sina tjejkompisar. De är alla unga tonåringar. Suktar efter att passa in men samtidigt vara speciell. De pratar om snoppar. En tjej böjer sig fram och berättar med inlevelse hur hon haft sex med en kille som hade en riktigt stor. Och det var så skönt. 

Min vän tittar ner. Känner sig otillräcklig för vad han aldrig kommer leva upp till. 

I dag vet han mycket väl storleken inte har så stor betydelse. Men känslan av otillräcklighet finns fortfarande där när han står inne på pissoaren. Han har hört det så många gånger. Hur idealbilden ser ut.

Jag bestämde mig för att producera en dokumentär om bröstkomplex efter att jag hört så många bröstbärare prata om hur otillräckliga de känner sig. De säger sig veta att brösten inte är avgörande för om du åtrår en person eller inte- men ingen säger det högt. 

Ingen pratar om det faktum att vad vi tittar efter hos en partner faktiskt har ändrats radikalt sedan vi satt där och pratade snoppar och snippor i högstadiet. 

Jag har fått oräkneliga mejl från killar som beskriver hur mycket de älskar naturliga kroppar och som, när det väl kommer till kritan, skiter fullständigt i om partnern ser ut som idealet. Lite fett på magen, celluliter och bristningar är what ever när det handlar om åtrå. Och jag håller med dem. 

Jag tänder på en bestämd blick på ett dansgolv fullt med folk. Jag tänder på viskande ord i mörkret. Jag tänder på när någon går över eld för att hjälpa en annan människa. Jag tänder på att någon tänder på mig. 

Men det är dags att vi börjar snacka högt om vad det är som är viktigt egentligen. Vi behöver höra varandra berätta vad det är vi faktiskt tänder på, som inte har med kroppen att göra. Sluta fokusera på ouppnåeliga ideal. 

För när det väl gäller – vem fan bryr sig om en liten snopp? 

Var med och förändra idealet. Skriv vad du tänder på, som inte har att göra med hur kroppen ser ut, under hashtaggen #jagtänderpå

Johanna Bladh,
Frilansreporter och tidigare reporter på Nyheter24

Förtydligande: Definitionen ”kvinna” i denna text innefattar alla som vill definiera sig därefter, samma gäller för ”killar”.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.