Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Med yttrandefrihet kommer också skyldigheter"

- 15/01/2015, 15:37

JINGCHENG ZHAO

Robert de Meijere: "Debatten borde inte handla om vad som får uttryckas eller inte, utan varför. Det är en fråga vi ställer oss själva alldeles för sällan; varför?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Yttrandefrihet är en rättighet. Enrättighet som även ger en stor makt. En makt att förändra,påverka, revolutionera. En makt att förmedla kärlek, gemenskap,att få människor att stå upp tillsammans. Men även en makt attsprida hat, splittra människor och ställa dem mot varandra. Trotsdet måste yttrandefrihet få ha ett stort spelrum, vi måste fåuttrycka åsikter som kan provocera och i vissa fall till och medkränka människor. För det kommer alltid finnas någon som kännersig träffad, så vem ska bestämma vad som får och inte fåruttryckas? Men med rättigheter kommer också skyldigheter och medstor makt följer ett stort ansvar.

Debatten borde inte handla om vad somfår uttryckas eller inte, utan varför. Det är en fråga vi ställeross själva alldeles för sällan; varför? Varför skriver jag denhär kommentaren/inlägget/artikeln? Varför säger jag det här? Förbara för att du har rätten att uttrycka något betyder det inte attdu behöver göra det.

Det är idagotroligt lätt att uttrycka en åsikt som når många människorväldigt snabbt. Inte bara genom det vi själva skriver utan genomallt det vi delar. Det är därför viktigare än någonsin att vifunderar på vad vi vill uppnå med det vi uttrycker. Kan detmisstolkas? Kan andra känna sig träffade? Och är det i så fallvärt det? Kommer det att uppfylla sitt syfte?

Samtidigt måste vi bli bättre på attförstå varandra. Att förstå att alla inte delar samma bild avvärlden. Att allt inte självklart är rätt eller fel. Likväl somvi har rätt att uttrycka åsikter så måste vi också förstå attandra har rätt att känna sig kränkta av dem. Även om vi intemenar något illa. När det händer så räcker det inte att gömmasig bakom yttrandefriheten. Vi måste kunna bemöta kritiken ochförklara syftet bakom vår åsikt. Vi kan inte ifrågasätta attnågon blir kränkt, på samma sätt som vi kan inte ifrågasättavarandras verkligheter och uppfattningar. Men vi kan bemöta dem medvår egen.

Det är viktigt att vi vågar uttryckavåra åsikter. Det är grunden i ett öppet samhälle. Men det voreockså bra om vi ställde oss frågan varför innan vi gör det. Förvi skapar det samhälle vi lever i. Vi kan välja om vi vill byggaupp motsättningar eller rasera dem. Om vi vill skapa fördomar ellerbryta ner dem. Om vi vill sprida hat eller förståelse.Yttrandefrihet ger oss båda alternativen. Frågan är hur vi väljeratt använda den.

Robert de Meijere