Onsdag 28 Sep
Stockholm

Bärgare: "Ska det vara så svårt att respektera oss som jobbar på vägen?"

Håkan Lundgren: "Vi finns där för att hjälpa er andra som är på vägen och vi vill kunna åka hem till våra familjer efter att vi slutat jobba"

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Håkan Lundgren, 47 år, gift, 4 döttrar, bor i Garphyttan utanför Örebro. Jobbar som bärgare på Assistancekåren i Örebro sedan 4 år

I torsdags kväll befann jag mig på E20 straxt norr om Finnerödja utanför Örebro. Syftet var att hjälpa en bilist som hade kört av vägen och slagit sönder högersidan av bilen. Sträckan vi befann oss på var en dubbelfilig väg, och arbetet utfördes med andra ord inte på själva körbanan.

Jag hade bärgarens alla varningsljus påslagna, plus varningsblinkers. Bilen jag hjälpte hade även den varningsblinkers påslagen, och utöver detta fanns även en varningstriangel utställ ungefär 150 meter från platsen där vi stod. Eftersom höger hjul var skadat var jag tvungen att fästa vajern från bärgaren på den sida som stod vänd ut mot trafiken, vilket gjorde att jag tvingades ligga på knä vid sidan av bilen. Självklart var jag iklädd Assistancekårens klass 3 varselkläder.

Medan jag arbetar ser jag en lastbil närma sig på avstånd, men jag fortsätter mitt jobb och tittar in vid hjulet för att komma åt länkarmen. När jag sedan tittar upp igen så är lastbilen riktigt nära och den håller full fart.  Då den ligger i högerfilen inser direkt att om jag inte flyttar mig, så kommer att den att kommer köra på mig. 

Jag reser mig upp och lyckas kasta mig över bilens motorhuv precis när lastbilen passerar oss på mycket kort avstånd. Det enda jag hinner se är att det är en svenskregistrerad vit scanialastbil med schenkerloggor på både bil och släp. Både jag och kunden som satt inne i bilen jag bärgar blev av naturliga skäl enormt rädda och chockade av händelsen. 

Bara dagen innan var jag ute på ett annat jobb där en chaufför förlorade livet, och nu var jag bara centimeter ifrån att bli ihjälkörd själv. 

Ska det verkligen vara så jävla svårt att respektera oss som jobbar på vägen? Är det inte en självklarhet att sakta ner och köra extra försiktigt när man passerar ett vägarbete eller ett fordon som arbetar på vägen? 

Jag vädjar nu till alla som läser det här att börja föregå med gott exempel och de lagar och regler som finns kring sådant här när man passerar olycksplatser eller vägarbeten. De flesta gör det redan, men alldeles för många saknar helt respekt för oss. För mig och mina kollegor handlar det helt enkelt om att vi gärna skulle överleva vårt arbete. 

Vi finns där för att hjälpa er andra som är på vägen, och vi vill kunna åka hem till våra familjer efter att vi slutat jobba.

Håkan Lundgren,
Bärgare på Assistancekåren i Örebro

--

Den här texten publicerades ursprungligen som en statusuppdatering på skribentens Facebook. Läs originalet här.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.