- Foto: Privat/TT

"Sveriges välstånd ska inte byggas på andra människors lidande"

Ellen Kasimir (Grön Ungdom): "Sveriges agerande ska göra världen till en bättre plats att leva på, inte en sämre"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi har en ny regering nu. En ny utrikesminister och en ny biståndsminister. I intervju med Dagens Nyheter sa Margot Wallström att Sverige kommer ta en ny och mer handlingskraftig roll i världen och i Miljöpartiet pratar vi förväntansfullt och stolt om det arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling i världen som Sverige kommer bedriva den här mandatperioden. 

Men jag kan inte vara stolt. Inte förrän regeringen stoppar Sveriges stöd till diktaturer och människosrättsförbrytare, inte förrän vi slutar exportera vapen. För det gör Sverige; till bland annat Saudiarabien, Indien, Pakistan, Burma, Thailand och USA. Vi militariserar stater som använder sina vapen i krig med andra stater, i konflikter med grupper inom landet eller till att tysta sina egna invånares försök att yttra sig. 

Det är ett intressant och samtidigt fruktansvärt fenomen. Hur kommer det sig att Sverige deltar i internationellt arbete för fred och demokrati, för att människor i länder som inte har en lika hög levnadsstandard ska få det bättre och samtidigt beväpnar några av de största människorättsförbrytarna i världen?

I Sverige och resten av västvärlden är det självklart att det är tryggare att bo i en demokratisk stat med fria val och yttrandefrihet. Att målet är demokratiskt statskick i alla länder är därför naturligt som åtgärd för att höja levnadsstandarder. Men parallellt med demokratiarbetet och tal om vikten av demokrati ger Sverige, genom vapenexport, makt till auktoritära ledare och möjliggör att människor som bor i diktaturer fortsätter att tystas av hoten från deras beväpnade makthavare.

Även de största förespråkarna för frihandel ser hinder i handeln som en metod för att stoppa skeenden. EU använder handelsembargon för att protestera mot stater som bryter mot internationella bestämmelser, Ryssland exempelvis. Ideal om frihandel och dess positiva verkningar är därför inget argument för vapenexport.

Varför exporterar vi vapen och militariserar och legitimerar stater som i hög grad bryter mot mänskliga rättigheter och krigets lagar? Mitt svar är att de som styrt endast haft Sveriges intresse för ögonen. Att de tycker demokrati är viktigt men inte lika viktigt i Saudiarabien om demokrati där innebär att vår vapenexport måste begränsas.

“Jag darrar inte på manschetten när det kommer till svenska jobb och exportintäkter” sa Fredrik Reinfeldt när han blev utfrågad om Sveriges vapenexport till Saudiarabien. Jag hoppas den nya regeringen darrar rejält. Att de skakar när de ser vilket lidande vår export är skyldig till och att de inför en demokratiklausul vid vapenexport som ett första steg och sedan stoppar all export av vapenmateriel. Sveriges välstånd ska inte betalas genom andra människors lidande och världens militarisering. Sveriges agerande ska göra världen till en bättre plats att leva på, inte en sämre.

Ellen Kasimir,
Kandidat till Grön Ungdoms förbundsstyrelse

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.