Söndag 4 Dec
Stockholm

"Sveriges välstånd ska inte byggas på andra människors lidande"

. Foto: Privat/TT

Ellen Kasimir (Grön Ungdom): "Sveriges agerande ska göra världen till en bättre plats att leva på, inte en sämre"

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vi har en ny regering nu. En ny utrikesminister och en ny biståndsminister. I intervju med Dagens Nyheter sa Margot Wallström att Sverige kommer ta en ny och mer handlingskraftig roll i världen och i Miljöpartiet pratar vi förväntansfullt och stolt om det arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling i världen som Sverige kommer bedriva den här mandatperioden. 

Men jag kan inte vara stolt. Inte förrän regeringen stoppar Sveriges stöd till diktaturer och människosrättsförbrytare, inte förrän vi slutar exportera vapen. För det gör Sverige; till bland annat Saudiarabien, Indien, Pakistan, Burma, Thailand och USA. Vi militariserar stater som använder sina vapen i krig med andra stater, i konflikter med grupper inom landet eller till att tysta sina egna invånares försök att yttra sig. 

Det är ett intressant och samtidigt fruktansvärt fenomen. Hur kommer det sig att Sverige deltar i internationellt arbete för fred och demokrati, för att människor i länder som inte har en lika hög levnadsstandard ska få det bättre och samtidigt beväpnar några av de största människorättsförbrytarna i världen?

I Sverige och resten av västvärlden är det självklart att det är tryggare att bo i en demokratisk stat med fria val och yttrandefrihet. Att målet är demokratiskt statskick i alla länder är därför naturligt som åtgärd för att höja levnadsstandarder. Men parallellt med demokratiarbetet och tal om vikten av demokrati ger Sverige, genom vapenexport, makt till auktoritära ledare och möjliggör att människor som bor i diktaturer fortsätter att tystas av hoten från deras beväpnade makthavare.

Även de största förespråkarna för frihandel ser hinder i handeln som en metod för att stoppa skeenden. EU använder handelsembargon för att protestera mot stater som bryter mot internationella bestämmelser, Ryssland exempelvis. Ideal om frihandel och dess positiva verkningar är därför inget argument för vapenexport.

Varför exporterar vi vapen och militariserar och legitimerar stater som i hög grad bryter mot mänskliga rättigheter och krigets lagar? Mitt svar är att de som styrt endast haft Sveriges intresse för ögonen. Att de tycker demokrati är viktigt men inte lika viktigt i Saudiarabien om demokrati där innebär att vår vapenexport måste begränsas.

“Jag darrar inte på manschetten när det kommer till svenska jobb och exportintäkter” sa Fredrik Reinfeldt när han blev utfrågad om Sveriges vapenexport till Saudiarabien. Jag hoppas den nya regeringen darrar rejält. Att de skakar när de ser vilket lidande vår export är skyldig till och att de inför en demokratiklausul vid vapenexport som ett första steg och sedan stoppar all export av vapenmateriel. Sveriges välstånd ska inte betalas genom andra människors lidande och världens militarisering. Sveriges agerande ska göra världen till en bättre plats att leva på, inte en sämre.

Ellen Kasimir,
Kandidat till Grön Ungdoms förbundsstyrelse

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.