Torsdag 2 Dec
Stockholm

Maria, 25: "Jag och min son lever, tack vare att ni betalar skatt"

Maria Larsson och Sven.
Maria Larsson och Sven. Foto: Maria Larsson

"Jag har alltid varit stolt över att betala skatt. Jag har dock aldrig riktigt förstått hur glad man ska vara över att man bor i ett land där man betalar mycket i skatt och har tillgång till den vård vi faktiskt har."

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Maria Larsson är 25 år och är legitimerad sjuksköterska. 

Jag har alltid varit stolt över att betala skatt. Jag har dock aldrig riktigt förstått hur glad man ska vara över att man bor i ett land där man betalar mycket i skatt och har tillgång till den vård vi faktiskt har.

Sven föddes en lördag, tio veckor för tidigt, med urakut snitt. Han vägde 950 gram när han kom. Både jag och Sven överlevde tack vare ambulanspersonal, barnmorskor, narkosläkare, narkossjuksköterskor, neonatalpersonal, barnläkare, blodgivare, med mera. Från det att mamma ringde ambulansen tills att han var ute tog det 35 minuter.

Tio minuter efter att Sven kom ut slutade han andas. Han blev intuberad och förflyttad till neonatalavdelningen på Östersunds sjukhus. Ett team med en neonatalläkare och en sjuksköterska hämtades till Östersund med helikopter från Uppsala för att ta med Sven dit. Bara här har han kostat samhället hundratusentals kronor. 

Sen dess har han även flugit sjukflyg tre gånger, alla tre gånger med barnläkare och barnsjuksköterskor med. Han har legat sammanlagt över tre månader på sjukhus. Varav en månad på intensivvård. Inte billigt. Han har även röntgats ca 15 gånger, genomgått hjärtoperation, undersökt ögonbottnar två gånger, hörseln tre gånger, träffat logopeder, kirurger, specialistsjuksköterskor och gud vet allt.

Varje gång jag hämtar ut mediciner åt Sven på apoteket ger jag en tanke åt alla som betalar skatt. Utan er hade vi aldrig kunna ge Sven den vård han behöver eller köpa de mediciner han ska ha. Sammanlagt har alltså vi kostat samhället MILJONER.

Och det tar inte slut där. Varje månad får Sven vaccin mot RS. Varje spruta kostar 7000 kronor, han har minst tre operationer till inplanerade, syrgasflaskor, syrgasapparat, sondsprutor och gud vet allt som samhället står för.

Jag skulle även vilja tacka alla blodgivare. Jag förlorade 2,5 liter blod innan de fick ut Sven. Utan blodtransfusion hade jag aldrig överlevt. Även Sven har fått blod tre gånger på sex månader. Att Sven och jag lever och har en fortsatt möjlighet till vård är tack vare er.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela