Torsdag 2 Dec
Stockholm

Navid Modiri: "Låt Roozbeh stanna!"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Navid Modiri: "Låt Roozbeh Janghorban och hans familj stanna. Skriv på namninsamlingen på Change.org och få så många andra du känner att skriva på också"

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Navid Modiri är en av trettio personer i Sverige som har persisk bakgrund och som valt att sluta upp bakom Roozbeh Janghorban.

Följ honom på Twitter: @thenavidmodiri

Tänk dig att du står på en flygplats med ditt barn i famnen och den partner du valt att dela ditt liv med bredvid dig. Allt ni äger är packat i resväskor och om bara några minuter ska ni kliva på det sista flygplanet ni någonsin kommer att få se. 10.000 meter upp i luften kommer du se ditt barn äta de sista bitarna mat i sitt alldeles för korta liv och du kommer att se din käresta i ögonen med en blick som båda vet vad den betyder. Snart kommer ni att kyssa varandra för sista gången. Snart kommer ni att se varandra för sista gången. Snart kommer ni att se något alls för sista gången.

Det här är straffet för att du har vågat stå upp för vad du tror på. För att du har ifrågasatt ett system som begränsar människor. Du har vågat säga saker när andra varit tysta. Du har vågat göra något när andra stått still. Du har vågat ta ett kliv medan andra har backat. Det här är priset du får betala. Ditt och din familjs liv. 

Du som läser det här behöver inte oroa dig. Det handlar inte om dig. Det handlar om iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban som efter att han genom sina filmer ifrågasatt den iranska regimen blev dödshotad och sökte asyl i Sverige. Efter fler prövningar bestämde Övermigrationsdomstolen att utvisa Roozbeh och hans familj och låta dem gå en säker död till mötes. Det är tacket för att han stod upp för rättvisa och mänskligt värde. Det är tacket för att han visade oss vad äkta demokrati är. Det är tacket för att han vågade stå för något.

Det här är inte det Sverige vi vandrade in i. I det Sverige får sargade och traumatiserade människor stöd och trygghet. I det Sverige belönar och hyllar vi människor som står upp för demokratin. I det Sverige lyfter vi hjältar på våra axlar och säger tack. 

Tack Roozbeh för att du vågade säga något när alla andra var tysta. Tack Roozbeh för att du pekar på orättvisor och ger röst till dem som inte kan Tack Roozbeh för att du med fara för ditt eget och för din familjs liv gör det som vi alla borde göra: höjer rösten och säger ifrån. Nu försöker vi med all ödmjukhet föra din anda vidare. 

Vi tar ett kliv framåt och höjer vår röst:

Låt Roozbeh Janghorban och hans familj stanna. Skriv på namninsamlingen på Change.org och få så många andra du känner att skriva på också. 

Dela, sprid och rädda liv.

Navid Modiri,
artist och kommunikatör

Har du skrivit på namninsamlingen än?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela