Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
294
reaktioner idag

"Vår generation har fildelningen att tacka för allt"

Gustav Nipe: "Vid varje teknikskifte formas en ny kulturell identitet. Ny teknik skapar nya sätt att konsumera kultur. Våra föräldrar fick fler tv-kanaler. Vi fick internet och piratsajterna som möjliggjorde för oss att konsumera kultur på ett helt nytt sätt"

Idag inleds rättstvisten i Stockholms tingsrätt mellan Bredbandsbolaget och flera film-, tv- och musikbolag. Upphovsrättsindustrin försöker tvinga Bredbandsbolaget att blockera kundernas åtkomst till streamingsidan Swefilmer och The Pirate Bay.

Bakom stämningen står de tre stora skivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri. Kravet är att Bredbandsbolaget omgående ska blockera hemsidorna, annars ska kraftiga böter delas ut till internetleverantören för varje dag som går.

Dessa sajter har varit ett kulturellt kapital för en hel generation. Vi har sett på amerikanska serier som Lost, Prisonbreak, Breaking Bad, Dexter och Games of Thrones. Listan kan göras nästan hur lång som helst. Stor del av den kultur vi har konsumerat kommer från dessa sajter.

Under lektioner och på lunchraster har vi i timmar diskuterat den kultur som vi med hjälp av dessa sajter fått ta del av. TV-serier är ofta en av de första saker vi diskuterar med en ny bekant. Ser ni på samma serie? Då har ni ett gemensamt intresse att fortsätta konversera kring.

Denna populärkultur har format mycket av hur vi ser på världen idag. Kulturen utgör vår generationsidentitet. Dessa serier skapar gemensamma referenspunkter som gör att vi känner samhörighet till varandra. En gemensam kultur skapar sammanhållning mellan människor.

Ett av bolagen som står bakom stämningsansökan är Modern Times Mediagroup (MTG). De äger kanalen TV3.

I Sverige hade vi länge ett tv-oligopol. De enda tv-kanalerna som fanns var SVT och TV4. Det var förbjudet att sända andra tv-kanaler. För att komma runt den svenska lagen började entreprenören Jan Stenbeck sända svenska tv-kanaler, bl.a. TV3, från England via satellit till Sverige. För att kunna se på dessa kanaler behövde man ha en parabolantenn.

Socialdemokratiska riksdagsledamöter försökte förbjuda parabolantenner för att hindra folk att ta del av annan kultur än den staten godkänt. Som tur är förlorade förbudsivrarna. Idag är det otänkbart att endast ha tillgång till tre tv-kanaler. Tack vare Stenbeck fick en hel generation tillgång till ett större utbud av kultur. Folk började se nya tv-serier som fångade tusentals tittare.

Stenbeck kämpade alltid mot gamla monopol. Det är därför märkligt att se hans bolag, MTG, lägga resurser på att bekämpa ny teknik. Hade Stenbeck levt idag hade han antagligen varit den första att driva piratsajter.

Vid varje teknikskifte formas en ny kulturell identitet. Ny teknik skapar nya sätt att konsumera kultur. Våra föräldrar fick fler tv-kanaler. Vi fick internet och piratsajterna som möjliggjorde för oss att konsumera kultur på ett helt nytt sätt.

Stenbeck ska ha sagt att teknik alltid slår politik. Oavsett utgången i rättstvisten som inleds idag så tror vi i Ung Pirat att smarta människor kommer hitta nya sätt för nästa generation att ta del av den kultur de själva vill. Länge leve ungdomens uppror mot den äldre generationen!

Gustav Nipe,
förbundsordförande Ung Pirat

--

Gilla Nyheter24 Debatts sida på Facebook!

Håller du med?

Mer:

Polis slog till mot kända streamingsajter – flera personer gripna