Gustav Nipe
Gustav Nipe - Foto: Privat

"Vår generation har fildelningen att tacka för allt"

Gustav Nipe: "Vid varje teknikskifte formas en ny kulturell identitet. Ny teknik skapar nya sätt att konsumera kultur. Våra föräldrar fick fler tv-kanaler. Vi fick internet och piratsajterna som möjliggjorde för oss att konsumera kultur på ett helt nytt sätt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag inleds rättstvisten i Stockholmstingsrätt mellan Bredbandsbolaget och flera film-, tv- ochmusikbolag. Upphovsrättsindustrin försöker tvinga Bredbandsbolagetatt blockera kundernas åtkomst till streamingsidan Swefilmer och ThePirate Bay.

Bakom stämningen står de tre storaskivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music tillsammansmed Nordisk Film och Svensk Filmindustri. Kravet är attBredbandsbolaget omgående ska blockera hemsidorna, annars skakraftiga böter delas ut till internetleverantören för varje dagsom går.

Dessa sajter har varit ett kulturelltkapital för en hel generation. Vi har sett på amerikanska seriersom Lost, Prisonbreak, Breaking Bad, Dexter och Games of Thrones.Listan kan göras nästan hur lång som helst. Stor del av den kulturvi har konsumerat kommer från dessa sajter.

Under lektioner och på lunchraster harvi i timmar diskuterat den kultur som vi med hjälp av dessa sajterfått ta del av. TV-serier är ofta en av de första saker vidiskuterar med en ny bekant. Ser ni på samma serie? Då har ni ettgemensamt intresse att fortsätta konversera kring.

Denna populärkultur har format mycketav hur vi ser på världen idag. Kulturen utgör vårgenerationsidentitet. Dessa serier skapar gemensamma referenspunktersom gör att vi känner samhörighet till varandra. En gemensamkultur skapar sammanhållning mellan människor.

Ett av bolagen som står bakomstämningsansökan är Modern Times Mediagroup (MTG). De ägerkanalen TV3.

I Sverige hade vi länge etttv-oligopol. De enda tv-kanalerna som fanns var SVT och TV4. Det varförbjudet att sända andra tv-kanaler. För att komma runt densvenska lagen började entreprenören Jan Stenbeck sända svenskatv-kanaler, bl.a. TV3, från England via satellit till Sverige. Föratt kunna se på dessa kanaler behövde man ha en parabolantenn.

Socialdemokratiska riksdagsledamöterförsökte förbjuda parabolantenner för att hindra folk att ta delav annan kultur än den staten godkänt. Som tur är förloradeförbudsivrarna. Idag är det otänkbart att endast ha tillgång tilltre tv-kanaler. Tack vare Stenbeck fick en hel generation tillgångtill ett större utbud av kultur. Folk började se nya tv-serier somfångade tusentals tittare.

Stenbeck kämpade alltid mot gamlamonopol. Det är därför märkligt att se hans bolag, MTG, läggaresurser på att bekämpa ny teknik. Hade Stenbeck levt idag hade hanantagligen varit den första att driva piratsajter.

Vid varje teknikskifte formas en nykulturell identitet. Ny teknik skapar nya sätt att konsumera kultur.Våra föräldrar fick fler tv-kanaler. Vi fick internet ochpiratsajterna som möjliggjorde för oss att konsumera kultur på etthelt nytt sätt.

Stenbeck ska ha sagt att teknik alltidslår politik. Oavsett utgången i rättstvisten som inleds idag såtror vi i Ung Pirat att smarta människor kommer hitta nya sätt förnästa generation att ta del av den kultur de själva vill. Längeleve ungdomens uppror mot den äldre generationen!

Gustav Nipe,
förbundsordförande Ung Pirat

--

Gilla Nyheter24 Debatts sida på Facebook!

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.