Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Örebro HK:s HBT-jippo är bara populism"

- 23/02/2015, 16:23

Privat

Tobias Håkansson: "Hockeyn måste bryta med de strukturer som håller den och dess utövare tillbaka och allt arbete som i förlängningen leder dit bör därmed uppmuntras"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I vad som kan antas vara ett resultatav Kiruna IF:s mediala succé som första HBTQ-certifieradehockeyklubb spelade Örebro HK igår ut Frölunda HF ifördaPride-färgade matchtröjor på föreningens första pridematch iBehrn Arena. Att en idrott så sprängfylld med skeva mansideal somhockeyn tar steg mot att bli mer öppen och tolerant är något jagsom tidigare hockeyspelande och numera hockeydömande HBTQ-personsjälvklart uppskattar - tyvärr är pridematchen i Örebro ettexempel på något helt annat.

Att idrottsföreningar kan verkanormbrytande på samma sätt som andra institutioner som samlarstörre skaror av människor är väl känt. En idrottsförening somtydligt tar ställning för något och ser till att det genomsyrarverksamheten kan därmed hjälpa till att riva problematiskastrukturer. Kiruna IF:s HBTQ-certifiering är enligt mig ett sådantexempel.

Att som Örebro HK utmåla en enskildmatch till pridematchen där spelarna skall spela i regnbågsfärgadetröjor och publiken innan match uppmanas att göra regnbågsfärgadepärlplattor är snarare ett jippo ämnat för snabba mediapoäng änett målinriktat värdegrundsarbete - och då har jag inte ens nämnttongångarna i hjärtat av arenan före match.

För jag befannmig där, i Behrn Arenas korridorer ett par timmar innan Örebrospelade sin pridematch och undertonen var glasklar.

 - Ska du gå på bögmatchen?

 - Eh, måste man inte vara bög för det?

 - Inget problem för dig i så fall….

I sig inget att förvånas över.Sexualiteten sägs av de värsta homofoberna ofta vara något privat,något man skall hålla för sig själv. Den som varit i etthockey-omklädningsrum vet dock att det omöjligen kan finnas någonannan plats på jorden där en persons förmodade sexualitetbehandlas så många gånger per minut som just där. “Eh, vafan ärdu bög eller?" - Det är en av de fraser jag förknippar allra hårdastmed min tid inom hockeyn.

Det är de strukturerna, detförtrycket och den ängslighet som de som uttrycker dessa spörsmålbär på - som hockeyn enat måste kämpa emot. För det är sammastrukturer som gör att hockeyspelare inte vågar komma ut. Jag harsjälv varit där, jag vet hur det är. Om du ständigt matas med“bögskämt” eller andra patriarkala vidrigheter kommer ingenpridematch i världen få dig att våga vara öppen med din sexualitet- det kommer snarare bara leda till ökad stigmatisering.

Hockeyn måste bryta med de strukturersom håller den och dess utövare tillbaka och allt arbete som iförlängningen leder dit bör därmed uppmuntras. På samma sättmåste jippon som i förlängningen leder till ökad stigmatiseringoch som snarare är ämnade att bereda en förening medialuppmärksamhet än konstruktivt bidra till kampen för HBTQ-personersrättigheter kritiseras. 

Det är därför jag väljer att hyllaKiruna IF för deras målinriktade arbete, samtidigt som jag avfärdarÖrebro HK som populister - för det är det som är bäst förhockeyn!

Tobias Håkansson,
Student på Örebro Universitet