- Foto: Privat

"Örebro HK:s HBT-jippo är bara populism"

Tobias Håkansson: "Hockeyn måste bryta med de strukturer som håller den och dess utövare tillbaka och allt arbete som i förlängningen leder dit bör därmed uppmuntras"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Håkansson är liberal tyckare och är född och uppvuxen i Blekinge, men pluggar nu juridik vid Örebro Universitet. 

Följ honom på Twitter: @hakanssontobias

I vad som kan antas vara ett resultatav Kiruna IF:s mediala succé som första HBTQ-certifieradehockeyklubb spelade Örebro HK igår ut Frölunda HF ifördaPride-färgade matchtröjor på föreningens första pridematch iBehrn Arena. Att en idrott så sprängfylld med skeva mansideal somhockeyn tar steg mot att bli mer öppen och tolerant är något jagsom tidigare hockeyspelande och numera hockeydömande HBTQ-personsjälvklart uppskattar - tyvärr är pridematchen i Örebro ettexempel på något helt annat.

Att idrottsföreningar kan verkanormbrytande på samma sätt som andra institutioner som samlarstörre skaror av människor är väl känt. En idrottsförening somtydligt tar ställning för något och ser till att det genomsyrarverksamheten kan därmed hjälpa till att riva problematiskastrukturer. Kiruna IF:s HBTQ-certifiering är enligt mig ett sådantexempel.

Att som Örebro HK utmåla en enskildmatch till pridematchen där spelarna skall spela i regnbågsfärgadetröjor och publiken innan match uppmanas att göra regnbågsfärgadepärlplattor är snarare ett jippo ämnat för snabba mediapoäng änett målinriktat värdegrundsarbete - och då har jag inte ens nämnttongångarna i hjärtat av arenan före match.

För jag befannmig där, i Behrn Arenas korridorer ett par timmar innan Örebrospelade sin pridematch och undertonen var glasklar.

 - Ska du gå på bögmatchen?

 - Eh, måste man inte vara bög för det?

 - Inget problem för dig i så fall….

I sig inget att förvånas över.Sexualiteten sägs av de värsta homofoberna ofta vara något privat,något man skall hålla för sig själv. Den som varit i etthockey-omklädningsrum vet dock att det omöjligen kan finnas någonannan plats på jorden där en persons förmodade sexualitetbehandlas så många gånger per minut som just där. “Eh, vafan ärdu bög eller?" - Det är en av de fraser jag förknippar allra hårdastmed min tid inom hockeyn.

Det är de strukturerna, detförtrycket och den ängslighet som de som uttrycker dessa spörsmålbär på - som hockeyn enat måste kämpa emot. För det är sammastrukturer som gör att hockeyspelare inte vågar komma ut. Jag harsjälv varit där, jag vet hur det är. Om du ständigt matas med“bögskämt” eller andra patriarkala vidrigheter kommer ingenpridematch i världen få dig att våga vara öppen med din sexualitet- det kommer snarare bara leda till ökad stigmatisering.

Hockeyn måste bryta med de strukturersom håller den och dess utövare tillbaka och allt arbete som iförlängningen leder dit bör därmed uppmuntras. På samma sättmåste jippon som i förlängningen leder till ökad stigmatiseringoch som snarare är ämnade att bereda en förening medialuppmärksamhet än konstruktivt bidra till kampen för HBTQ-personersrättigheter kritiseras. 

Det är därför jag väljer att hyllaKiruna IF för deras målinriktade arbete, samtidigt som jag avfärdarÖrebro HK som populister - för det är det som är bäst förhockeyn!

Tobias Håkansson,
Student på Örebro Universitet

/
/
HBT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.