Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartiet: "Sverige måste sluta beväpna Saudiarabien"

- 27/02/2015, 12:05 -

Fotograf: Stefan Rouden (cc-by)/Privat

"För oss i Piratpartiet är frågan enkel. Bör Sverige fortsätta beväpna en av Jordens värsta diktaturer? Nej"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att säga upp avtalet med Saudiarabien räcker inte - all vapenexport till diktaturer måste upphöra. Det är hög tid att respektera mänskliga rättigheter på allvar, skriver Piratpartiet.

Just nu hålls Raif Badawi fängslad av Saudiarabien, dömd för att ha skapat ett Internetforum för samhällsdebatt. För detta brott mot diktaturens lagar ska Badawi varje fredag i åtskilliga veckor piskas med 50 piskrapp. Denna tortyr är bara ett av många exempel på hur de mänskliga rättigheterna inskränks av regimen, som framstår som en av de mest kvinnofientliga diktaturerna i världen. Därtill är politiska partier förbjudna i landet.

Trots deras otaliga brott mot de mänskliga rättigheterna säljer Sverige vapen till Saudiarabien. Sedan 2005 ingår våra länder i ett officiellt avtal där Sverige förbundit sig att beväpna diktaturen och samarbeta kring massövervakning i form av signalspaning. Därtill hjälpte Sverige i hemlighet till med planer på att bygga en vapenfabrik i landet - en hjälp som kom till allmänhetens kännedom först 2012, då Sveriges Radio avslöjade det sekretessbelagda samarbetet.

Sverige har således under en rad år, såväl genom öppna avtal och dolda samarbeten, hjälpt en av världens värsta diktaturer att få tillgång till redskap för förtryck. Detta faktum är inte förenligt med de humanistiska principer vårt land säger sig eftersträva. I år har Sverige emellertid ett guldläge. Vi har möjligheten att säga upp avtalet i god demokratisk ordning, och ta farväl av vårt samarbete med diktaturen. Detta stöds av en undersökning SVT låtit göra, som visar att inte mindre än 78 procent av befolkningen är negativa till vapenexport till diktaturer.

Frågan borde för de bägge regeringspartierna vara enkel. Miljöpartiet talade gång på gång i valrörelsens partiledardebatter om sina "rötter i fredsrörelsen". Dessa rötter skulle partiets språkrör dra upp med våld, om partiet säger ja till fortsatt vapenexport till diktaturer. Vad gäller Socialdemokraterna har partiet länge sagt sig värna den internationella solidariteten, och har själva beslutat på sin partikongress att införa ett demokratikriterium i svensk vapenexport. 

Detta till trots håller statsminister Stefan Löfven tyst i frågan, och Miljöpartiets Åsa Romson säger att hennes parti kan tänka sig att omförhandla avtalet med Saudiarabien. Detta är mycket märkligt. 

För oss i Piratpartiet är frågan enkel. Bör Sverige fortsätta beväpna en av Jordens värsta diktaturer? Eller bör vi istället stå upp för de mänskliga rättigheterna och avbryta all vapenexport till diktaturer? Piratpartiet väljer det senare alternativet. Regeringen måste snarast göra detsamma. 

Mattias Bjärnemalm,
Piratpartiets utrikespolitiska talesperson 
Gustav Nipe,
Ung Pirats förbundsordförande