- Foto: Simon Walles

"Sluta skriva snyftande blogginlägg om ADHD"

Emelie Walles: "Jag ser inte ADHD som en sjukdom, inte alls! Jag har lärt mig att leva med mina egenskaper precis som alla andra får göra och gjort det bästa utav mina förutsättningar"


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Walles är toppbloggare på en av Sveriges största familjesajter och är just nu aktuell med att blivit nominerad i kategorin "Årets personliga blogg" på Finest Awards. 

Emelie driver 3 olika bolag, är gift och mamma till 3 pojkar.

Alltså det var ett himla tjat om denna ADHD, nästan lite så att folk rider på någon galen ADHD-våg. Självklart så ska man ”kämpa” för ett samhälle där alla blir lika behandlade, även de med diagnoser.

Jag har aldrig ridit på någon ADHD-våg, inte alls, jag tror på att stärka den person jag är och genom att göra saker jag är bra på, så bevisar jag för världen att jag är inte mer annorlunda än någon annan egentligen. För visst jag passar inte in på ett 7-16 jobb, just därför har jag tagit till vara på mina egenskaper och gjort det bästa av dom, precis som så många andra människor borde göra. 

Att skylla på man inte kan göra visa saker för att man har ADHD är för mig att vara lat, allt för många identifierar sig med sin diagnos och lutar sig tillbaka. Allt går om man bara vill, visst jag får kämpa lite mer än alla andra på vissa saker, medan jag också kan briljera med unika affärsidéer som ingen annan tänkt på, jag kan också jobba väldigt effektivt med det jag tycker om, vilket ger mig ett enormt försprång gentemot mina kollegor på marknaden.

Alla människor har bra och dåliga egenskaper, det är bara så att mina kanske inte hör till vanligheterna, men fortfarande hör det till vanligheterna att man har dåliga sidor. Jag har nära till skratt och gråt, vilket kan gå väldigt snabbt, ibland från en sekund till en annan, visst det är jobbigt men jag tror att det är minst lika jobbigt för personer som tex är blyga, summan av kardemumman -Vi alla kämpar med olika svårigheter.

Detta exempel var mest för att förtydliga att andra personlighetsdrag kan vara minst lika jobbiga och att vi inte behöver långa listor där vi beskriver varför vi bör älska någon med ADHD. Det ligger på varje persons ansvar hur man väljer att tolka ens starka och respektive svaga sidor.

Visst jag kan hata att jag är sjukt förvirrad, att jag gömmer saker, att jag har svårt för att sitta stilla, att jag tappar lätt fokus när det inte intresserar mig och att jag går ner i svackor ibland. Men helt ärligt om jag ska summera allt vad en person med ADHD kan åstadkomma om man lever med rätt verktyg och en god självinsikt så är jag övertygad om att det mest är fördelar. Jag har många som avundas min livsstil och undrar hur jag hinner med allt och var jag hittar ett sånt driv, jo jag skulle troligen tippa på att det mesta ligger i ADHD:n.

Jag ser inte ADHD som en sjukdom, inte alls! Jag har lärt mig att leva med mina egenskaper precis som alla andra får göra och gjort det bästa utav mina förutsättningar.

Så i stället för att fokusera på hur jäkla annorlunda vi är och nästan predikar till folk om varför vi är som vi är så kanske vi ska lägga krut på att ADHD kan vara något positivt som folk nästan önskade att de hade!

Så i stället för att beklaga nästa gång någon får diagnosen ADHD, skulle jag vilja säga grattis!

Emelie Walles,
Bloggare

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.