- Foto: Privat

"Jag är varken lat eller skyller på min ADHD"

Jimmy Striger: "Att belysa vardagen med ADHD är inte att skylla på sin diagnos, det är för att upplysa och få andra som inte har diagnosen att förstå varför vissa saker kan bli som det kan bli eller varför saker aldrig blir gjorda"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jimmy Striger är toppbloggare på finest.se och nominerad till årets toppbloggare på Finestawards.

I december 2013 fick han en ADHD-diagnos.

Följ honom på Twitter: @adhdpappan 

Det är lagom  fint att öppna facebooksidor fullsmetade med uttalanden om att Vimedbarn-bloggerskan Emelie Walles uttalat sig om att människor med ADHD skyller på sin diagnos samt att de är lata. Starka reaktioner blev det och jag själv tycker det var otroligt stötande speciellt mot dom människorna som inte har det lika gott ställt här i livet. 

Jag tar ofta upp exempel på saker diagnosen kan ställa till med och vill inte skylla saker på diagnosen, men peka på att den är en drivande faktor i vardagen. Det finns en anledning att många är drivna som har sin diagnos och det är kanon att många hittat sin väg att få utlopp för sin energi. 

Men det finns människor som inte har haft den chansen i livet, det finns de som aldrig fått uppleva en trygg miljö med kärlek eller där skolan stöttat de. Och det finns också de som i vuxen ålder inte hittat en kärlek som kan erbjuda dom det livet som till exempel underlättar vardagen med trygghet. 

Att uttrycka sig så som Walles gör om sin egna diagnos är nog bra bevis på hennes dåliga impulskontroll, och det blir ett starkt slag i ansiktet på många som kämpar och som har kämpat hela livet. Självklart är det den positiva peppningen för oss med ADHD superviktig men det här inlägget var inte ett lyftande inlägg för eller om ADHD. Även om det går fint i vardagen för Walles i dag med sina företag, sitt bloggande och sitt familjeliv så underlättar inte inlägget positivt för andra som har diagnosen ADHD. 

Människor med ADHD har oftast ett stort hjärta och grym empati för andra människor. Det finns dock svårigheter med exempelvis impulskontroll och dåligt självförtroende, och det kändes precis som det var detta som hennes inlägg bevisade; att impulskontrollen saknades samt empatin för andra som kämpar i motvind varje dag. 

Jag har mina dagar då jag är helt död på grund av alla måsten hit och dit, men ändå lyckas vara kreativ så gott det går för stunden. Vi med en ADHD-diagnos har också rätt att vara trötta precis som alla andra människor. 

Innan man attackerar sin diagnos kan man ta reda på varför många med ADHD har svårigheter i livet och inse att vi alla är olika. Dopaminet saknas vilket skapar H som Hyper, som gör att man kickar igång sig från noll till hundra som kompensation för tröttheten vi ständigt kan slås av. 

Att belysa vardagen med ADHD är inte att skylla på sin diagnos, det är för att upplysa och få andra som inte har diagnosen att förstå varför vissa saker kan bli som det kan bli eller varför saker aldrig blir gjorda. Trots saker som jag går igenom i livet och har utstått är det viktigt att förklara saker om hur och varför det går och blivit som det blivit. 

Det är viktigt att ta in varför, och att reflektera över sitt liv. Men det gäller även att försöka göra det det man kan med det förutsättningarna man har i sin miljö. Omgivningen och miljön är A och O och lever du inte i en trygg miljön har du inte samma förutsättningar. 

Jag är glad för att det går bra för dig, Emelie. Men snälla, klanka inte ner på andra som det inte går lika bra för.

Jimmy Striger,
Diagnostiserad med ADHD

--

En längre version av den här texten publicerades ursprungligen på Jimmy Strigers blogg. Läs originalet här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.