Onsdag 8 Dec
Stockholm

"Var inte så jävla lat, rädda världen!"

Rebecka Winberg: "Förutom att du får gå i gröna skogar och på blomstriga ängar får även du något utav det. Du får ju faktiskt en slant tillbaka när du pantar dina burkar och flaskor"

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Rebecka Winberg är 18 år och kommer från Lund. Hon spelar även handboll och pluggar teknik.

I dag är vi väldigt bekväma i vår livsstil och det gör att vi inte vill anstränga oss i onödan. Men det gör också att vi tar det enklaste valen i livet; billigt framför dyrt, imorgon istället för i dag, bil framför cykel, förstöra miljön istället för att ta hand om den.

Men kom igen nu! Ta tag i det, var cool och bry dig om miljön. Vi måste börja anstränga oss om vi inte vill att jorden ska se ut som i barnfilmen Wall-E, där inget levande finns kvar på grund av vår förstörelse! Och nej jag ska inte tvinga dig att börja cykla till skolan eller jobbet, duscha i kallvatten eller något sådant jobbigt. Jag ska helt enkelt bara be dig att panta dina burkar och PET-flaskor. För det klarar du väl?

I Sverige pantar vi i dag 90 % av alla burkar vi konsumerar och 73-92 % av alla PET-flaskor enligt PantaMeras hemsida. Det är ju faktiskt jättebra! MEN, de 10 % burkar som inte pantas är i själva verket hela 100 miljoner burkar och flaskorna är i antal 48-162 miljoner! Det är ju helt sjukt!

Kanske tänker du att den där Coca-Cola burken du nyss köpte dig på Pressbyrån inte spelar så stor roll i det stora hela. Så du slänger den i närmaste soptunnan innan du går hem och sätter dig framför Tv:n. Sanningen är att en pantat burk kan hålla igång ett Tv-spel åtta timmar. En burk! Tänk då vad 100 miljoner burkar kan göra!

När nya burkar framställs från gamla burkar sparas hela 95 % in. Pantar du exempelvis 10 burkar sparar man lika mycket koldioxid som det går åt till att åka en bil i 2 mil. Samtidigt sparar du lika mycket energi som det går år till att ha en frys igång 20 timmar.

Tycker du att det är klumpigt att ta med dig dina tomma flaskor och burkar till affären bara för att rädda världen kan du kasta ett öga på soptunnorna, ibland sitter det ett så kallat Pantrör på dem. Det är ett rör som sitter bredvid självaste soptunnan som är avsett för PET-flaskor och burkar. Sedan tömmer någon som känner sig manad dem åt dig.

Förutom att du får gå i gröna skogar och på blomstriga ängar får även du något utav det. Du får ju faktiskt en slant tillbaka när du pantar dina burkar och flaskor. Tycker du att 1 krona är spillpengar är det ingen som hindrar dig från att trycka på knappen där man skänker dem.

Du bör panta för din egen skull; för att du vill rädda världen!

Rebecka Winberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela