Onsdag 8 Dec
Stockholm

"För att ni gjort det ni gjort, gör vi det vi gör"

Grön Ungdom: "Ojämställdheten är allas problem. Det är dags att skriva ny historia. Det är dags för en feministisk revolution"

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

RosaParks. Fredrika Bremer. Gayatri Chakravorty Spivak. Gloria E.Anzaldúa.Elin Wägner.Jila Baniyaghoob. Lubna Ahmad al-Hussein. Rosa Taikon. MalalaYousafzai. Kasha Nabagesera. Simone de Beauvoir. Judith Butler.Beyonce. Seher Yilmas. Aleksa Lundberg. Zara Larsson. Ida Östensson.Silvana Imam. Mimi Märak.Cleo. Judith Kiros.  

Vad vore vi utan er kamp? Vart hade vi varit utan att ni vågade? Utan att ni fortsatte och fortsätter trots allt motstånd ni mött och möter? Det är för att ni gjort det ni gjort, det är för att ni vågade, det är för att ni aldrig gav upp - som vi aldrig kommer att ge upp.

Vi skulle inte vara något alls om det inte vore för er. Ni har kämpat för vår rätt att arbeta. För att vi skulle ha möjligheten att rösta. För att det skulle vara olagligt att misshandla oss. Ni har kämpat för att vi inte skulle vara tvungna att hålla oss till den bakre delen av bussen. För att vi ska kunna fatta egna beslut om vilken typ av relation vi vill ha. När vi vill ha den. Vem vi vill bilda en familj med. Vem vi vill skaffa barn med. Ni har kämpat för vår frihet.

I morgon är det internationella kvinnodagen. En dag som uppkom för att vår värld fortfarande delar upp människor utifrån kön och därefter ger dem olika förutsättningar under hela deras liv. En värld där modernisering är trenden men där ojämställdheten mellan könen ändå finns kvar. Den feministiska rörelsen är därför viktigare än någonsin. För att vi alla ska ses, höras, respekteras, accepteras, ges plats, ha lika rättigheter. För att världen ska vara en plats där alla kan vara sig själva. Att det skapats, finns och fortsätter finnas en feministisk rörelse är absolut livsviktig, det är en rörelse som på riktigt räddar liv.

Det kan vara lättare att göra något om det finns någon som har gjort något liknande innan. Därför tycker vi i Grön Ungdom att det är dags att fler personer lyfts in i historien, att fler får förebilder och att fler blir representerade. Vi vill berätta om människor som gjort skillnad. Vi vill berätta om att de är anledningen till att vi fortsätter kämpa. Vi vill berätta om hur de med sin styrka och sitt mod gjorde oss till de feminister vi är idag.

Det finns de feminister som skrev historia för 100 år sedan, de som skrev historia för 10 år sedan och de som fortfarande gör det idag. Den historien de skrev och skriver är viktig för allas framtid. Det är den som visar att det går att påverka. Det är den som visar att det finns en möjlighet. För alla, oavsett var en kommer ifrån. För hon, han och hen. För att ojämställdheten är allas problem. Det är dags att skriva ny historia. Det är dags för en feministisk revolution. Kom med oss under hashtagen #förattdu och berätta om vem som gjorde skillnad för dig! För vi vore inget alls utan varandras fortsatta kamp.

Magda Rasmusson, Språkrör Grön Ungdom
Lorentz Tovatt, Språkrör Grön Ungdom
Agnes Johanson, Språkrör Grön Ungdom Norr
Agnes Hassler, Språkrör Grön Ungdom Norr
Neira Kahrimanovic, Språkrör Grön Ungdom Öst
Joachim Höggren, Språkrör Grön Ungdom Öst
Alma Tallborn, Språkrör Grön Ungdom Väst
Johan Andersson, Språkrör Grön Ungdom Väst
Axel Hallberg, Språkrör Grön Ungdom Syd
Violete Kurti, Språkrör Grön Ungdom Syd
Hanna Lidström, Språkrör Grön Ungdom Stockholmsregionen
Eskil Engström, Språkrör Grön Ungdom Stockholmsregionen
Simon Holmström, Sammankallande Grön Ungdom Mälardalen
Dilan Tas, Styrelseledamot Grön Ungdom Dalälven  

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela