Läktarkultur
1 av 3
Hammarbys klack till vänster och Gnagets till höger - Foto: TT-montage
Hammarby
2 av 3
Hammarbysupportrarna - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ledare av svensk läktarkultur
3 av 3
Norra stå, Råsunda. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Supportrar – ni har makten att visa Sverige vad folkfest är!"

Agneta Blom: "Under 2015 intensifierar Svensk fotboll tillsammans med hockeyn, bandyn och polisen arbetet med att förebygga de ordningsstörningar och den brottslighet som hotar allt positivt som finns med lagsporter"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Agneta Blom är nationell samordnare för att stärka den positiva supporterkulturen och motverka idrottsrelaterad brottslighet

I dag spelar AIK-Hammarby derby iSvenska cupen. Det är första gången på drygt 5,5 år som lagenmöts. Drygt 40 000 människor väntas till Nationalarenan iSolna. Det är bäddat för en spännande fotbollsfest.

Jag uppmanar lagens alla supportrar:Visa Sverige vad folkfest är! Låt oss få uppleva härligläktarstämning och en fotbollsmatch utan onödiga avbrott och ettevenemang utan våld.

Majoriteten av alla besökare kommertill matchen med glädje och förväntan. Invävt isupportergrupperna finns dock de som kan välja att motverka festen.I försnacket hörs röster om att matchen ska omgärdas avoroligheter, ståplatsläktarna döljas bakom bengalrök och attmatchen inte ens ska kunna spelas klart. Men jag tror inte detbehöver bli som oroskorparna kraxar. Svensk fotboll har så mycketatt förlora på att även säsongen 2015 inleds på ett tragisktsätt.

Vi har i veckan blivit påminda omtragedin i Helsingborg som inledde fotbollssäsongen 2014. Skandalerkring dagens cupmatch riskerar att bryskt riva upp såren.Stockholmslagens supportrar och i värsta fall hela fotbollen kan fåanseendet skadat på ett sätt som blir svårt att reparera.

Fotbollförbundet, klubbarna ochpolisen arbetar hårt för att matchen ska bli ett evenemang utanordningsstörningar eller konflikter. Jag har förtroende förparternas ambition att göra ett bra arbete. Jag tror också att denabsoluta majoriteten av alla besökare är beredda att hjälpa tillmed det.

Under 2015 intensifierar Svensk fotbolltillsammans med hockeyn, bandyn och polisen arbetet med att förebyggade ordningsstörningar och den brottslighet som hotar allt positivtsom finns med lagsporter. Regeringen anser att detta är så viktigtatt den satsar resurser på att stödja detta arbete. Fotboll, hockeyoch bandy är viktiga verksamheter för de skapar mening förmiljoner människor som aktiva, som funktionärer och som engageradpublik.

Flera utredningar med syfte att kommatill rätta med lagsporternas baksidor är gjorda. Skärpta ocheffektivare åtgärder riktas mot människor som begår brott ianslutning till idrottsevenemang. Fotbollen, hockeyn, bandyn ochpolisen har dessutom utformat en nationell strategi för samverkanmed målet att alla matcher i de stora lagsporterna alltid blirvälkomnande, säkra och stämningsfulla evenemang för alla. Nukrävs tålmodigt och uthålligt arbete för att gå från ord tillhandling. Brister i rutiner behöver åtgärdas. Misstänksamhet ochmisstro måste övervinnas.

Regeringen seravgörande värde i att även supportrarna deltar i arbetet förhärlig stämning, ett schyst agerande och mot brottslighet påarenorna. Det ska vara glädjefyllt att följa sitt lag, inteförknippat med rädsla. Så kom igen alla ni som älskar era lag,stå upp för fotbollen i dag, visa Sverige vad en äkta folkfestär!

Agneta Blom,
Nationell samordnare för attstärka den positiva supporterkulturen och motverka idrottsrelateradbrottslighet

AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.