1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Adam Ihse / Adam Ihse

"Håkan Hellström och Broder Daniel röstar på Folkpartiet"

Max Sjöberg (LUF): "Eller hur ska man annars tolka andra versen på Känn ingen sorg för mig, Göteborg?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten
Max Sjöberg är distriktsordförande för Liberala Ungdomsförbundet Väst.

Följ honom på Twitter: @Maax747

Det sägs ofta att all bramusik är vänsterinriktad. Att borgerlighetens musikaliskaberättelse reducerats till Mange Schmidt eller Friends in need. Folksom säger detta tycks dock inte ha lyssnat efter ordentligt, för imånga av vår tids mest uppskattade svenska poplåtar finns rejältmed kängor åt socialdemokraterna. För ett otränat öga kan dessavara svåra att upptäcka, men dom finns överallt. Vi kan ta minhemstad Göteborg som exempel, som styrts av Socialdeokraterna desenaste 20 åren.

Känningen sorg för mig Göteborg,sjunger Håkan Hellström. Detta trots att detta var en epok i hansliv av dekadens, droger och olycklig kärlek. Trots att hans kvällarofta avslutades runt halv fyra vid 7:ans gatukök, där han försökteköpa sig en flottig hamburgare för att glömma att hans kärlekgått hem med någon annan. Igen. Det han menar är förstås atttrots sin dekadenta och olyckliga tillvaro så är det inte Göteborgsom ska känna sorg för honom, det är han som ska känna sorg förGöteborg.

Vad menas då med detta? En inte alltför vågadgissning är att han inser att det förvisso är illa ställt medhonom, men att läget är än mer akut med staden Göteborg. Det ärfaktiskt inte Håkan som har drygt 200 000 personer i bostadskö, detär Göteborg. Det är inte han som lider av att ha ett av Sverigessämsta företagsklimat, det är Göteborg. Och det är inte han somlider på grund av att IFK Göteborg inte vunnit Uefacupen sedanstaden blev socialdemokratiskt styrd (han är ju GAIS:are). 

Håkansbror var lärare i Danmark, och under sina besök där hände det atthan plockade med sig några gram. Resulterade detta i någon påföljd?Skipades någonsin rättvisa, så att Håkan fick sona för sinabrott? Icke! Snälla rör inte minväska! Tulltjänstemannen såg på mig, och jag såg på hansjunger han i låten Jag har varit ialla städer. Någon påföljd pådetta blev det såklart aldrig, och givetvis är detta en solklaranspelning på det korrupta politiska styre som smutsat ner stadensrykte och gett upphov till smeknamnet Muteborg.

Att Håkansläppte skivan 2 steg från paradiseden 13 oktober 2010 är säkerligen ingen slump. Lite drygt en månadtidigare hade ju svenska folket gett Alliansregeringen fyra år tillvid makten. Men i både landsting och kommunen ficksocialdemokraterna makten. Ett steg närmare paradiset (ett heltborgerligt styrt Sverige), men fortfarande två steg kvar.

Håkanär dock inte den enda Göteborgare som smugglat in folkpartistiskabudskap i sina texter. I Broder Daniels gamla dänga Shorelinesjungs det (nästan) uttryckligen omden låga kvalitén på skolan i Göteborg. Eller skulle det vara enslump att textraden "Oh this town - it kills you when you areyoung" skrevs i kommunen som satsar näst minst pengar på sinaelever i hela landet? Knappast!

Påsamma sätt förefaller det uppenbart att låtenWhen we were winningär en nostalgisk tillbakablick till den tid då Folkpartiet styrdeoch ställde i stan. För Håkan och Broder Daniel har rätt.Göteborg har de senaste 20 åren förfallit till oigenkännlighetmed mutor, milslånga bostadsköer, hög arbetslöshet och en raseradskola. "Now myfriends are unemployed, not needed in this world. Pusheddown by this town and always turned down",sjunger Henrik Berggren, och kastar nostalgiska tillbakablickar pånär de var 17 och ”were winning”. När Henrik Berggren var 17var det Folkpartiet som styrde och ställde i stan, och då varsåklart framtidsutsikterna helt annorlunda. 

Hur dessabudskap har kunnat gå så många människor förbi har jag dessvärreinget svar på. Men förhoppningsvis kan denna text bidra till att nisom läser den inte gör samma misstag som tidigare Håkan- ochBD-fans och tror att dom är vänster. På samma sätt som Håkanfaktiskt skickar med en hälsning i en av sina låtar till andra,mindre, städer med stor potential att inte göra alla de misstag somdet socialdemokratiskt styrda Göteborg gjort. Eller hur ska manannars tolka andra versen på Känningen sorg för mig, Göteborg? 

"Lillebror. Bli inte som jagnär du blir stor". Tydligare blirdet inte. Ingen annan stad borde få behandlas så vårdslöst och brutalt av sina politiker som sossarna behandlat mitt älskadeGöteborg. Och ingen borde någonsin igen anklaga svensk popmusik föratt vara vänster igen.

MaxSjöberg,
Distriktsordförande LiberalaUngdomsförbundet Väst

/
/
/
Luf
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.