Onsdag 8 Dec
Stockholm

"Feminism leder inte till jämställdhet"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Tiffany Lindfors och Amanda Höjer: "När inte ens var tredje person vill definiera sig som feminist, enligt en undersökning från Novus, vet vi att det behövs ett nytt begrepp som inkluderar alla kön och all typ av diskriminering"

Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Följ Tiffany Lindfors på Twitter: 
@Lindforstiffany

Följ Amanda Höjer på Twitter: 
@amandahojer

Jämställdism

Gilla sidan Jämställdism på Facebook.

I dag har vi inte en lagstiftning där alla står lika inför lagen. Kvinnor diskrimineras inte utav en enda lag, medans det feministiska synsättet på kvinnan har bidragit till att män som grupp diskrimineras utav flertal lagar. Jämställdism vill se en könsneutral lagstiftning för ett jämställt samhälle. 

● Män i dag får omskäras utan medicinsk grund men det får inte kvinnor. 

● Grov kvinnofridskränkning finns, men inte manfridskränkning.

● Kvinnor har rätt till att bli visiterad av en person av samma kön, men det har inte män.

● En kvinna har rätt till ensam vårdnad utan några grunder förutsatt att de är sambos. En man har alltså inte rätt att bevisa att han är pappa till barnet. 

● I socialtjänstlagen står det “Socialnämnden skall särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation.” Misshandlade män har alltså inte samma rätt till hjälp som kvinnor. 

● Kvinnor har rätt till att söka bidrag från staten när de organiserar sig (exempel starta företag), men den rätten har inte män.

Detta är lagar i Sverige som diskriminerar mannen. Grunden för ett jämställt samhälle är att alla individer, oavsett kön, har lika rättigheter och skyldigheter. Visst stämmer det att det finns färre kvinnor än män som driver företag i dag. Jämställdheten ligger i att uppmuntra de individer som inte driver företag i dag till att göra det, och inte endast ett kön. Att endast lyfta ett kön (feminism) är inte grunden till att bygga ett jämställt samhälle. Vi måste se båda föräldrarna som lika mycket föräldrar. Pappan måste få rätt att vara lika mycket vårdnadshavare som mamman.

Alla kön som blir misshandlade i nära relationer ska få lika mycket stöd. Män blir minst lika mycket utsatta för våld i nära relationer, enligt DN, Sveriges Radio och Brå. Det som lyfts i dag är kvinnor som blir misshandlade i hemmet och inte mäns utsatthet. Könen är relativt lika mycket drabbade, ändå ska bara kvinnan få särskilt stöd från socialnämnden. Det här är diskriminering. 

När inte ens var tredje person vill definiera sig som feminist, enligt en undersökning från Novus, vet vi att det behövs ett nytt begrepp som inkluderar alla kön och all typ av diskriminering; därför behövs du som jämställdist! 

Tiffany Lindfors,
Amanda Höjer,
Aktiva i Centerpartiets ungdomsförbund

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela