Söndag 9 Maj
Stockholm

"Gratis preventivmedel till alla unga vore ett jävla genidrag"

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Nicole Rydén: "Om man inte vågar gå till en barnmorska så är man inte mogen för att ha sex. Därför måste vi lura dit kidsen."

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Nicole Rydén är 28 år, boende i Stockholm och jobbar hos Zodiak/Mastiff TV, med casting till ett TV-program

Följ henne på Instagram: @nicopic

Läs hennes blogg: nicoleryden.se 

Nu vill jag att du att sätter dig på dina jävla händer och läser denna text noggrant innan du börjar smattra på tangentbordet och menar på att jag uppmanar tjejer att stoppa i sig hormoner. Det ligger i betraktarens ögon - alltså hos dig själv - att tolka och förstå det här rätt. Och försök att se längre än dina egna åsikter.

Jag vill även poängtera att det är högst olämpligt för en man att ens försöka kommentera detta. Precis som att det vore dumt av mig att kommentera huruvida ni borde få hjälp med potensen eller inte. För det kan inte hända i min kropp, och således kan jag inte relatera till hur ni känner när ni inte får upp kuken.

Landstinget i Norrbotten har nått fantastiska resultat och har lyckats halvera antalet oönskade graviditeter bland tjejer under 26 år. Detta eftersom de gjorde genidraget att erbjuda gratis preventivmedel. Således hade alla tjejer råd att välja preventivmedel som annars kan kosta en tusenlapp att hämta ut.

För det första så kommer man i kontakt med en barnmorska. För ni fattar väl att man inte bara kan kliva in på Apoteket och välja fritt från p-pillerhyllan?? För det finns ingen sån hylla (om du trodde det så är du inte mogen för att ha sex).

Vi är gjorda för att ha sex. Men vi har alldeles för lite bra sex, och alldeles för mycket dåligt sex.

Att erbjuda alla kvinnor gratis preventivmedel och möjlighet att få komma i kontakt med en barnmorska och gynekolog gör att det blir mer naturligt att prata om sin fitzi. Och hela sin kropp givetvis. Men med huvudfokus på den bästa delen.

Jag tror att det är väldigt viktigt att vi avdramatiserar 'knullandet'. Vi måste ge kidsen möjlighet att få ta del av information och välja att kunna kontrollera vad som ens hända i sin egen kropp. Alla har inte en förälder eller annan rutinerad sexare som man avslappnat och bra kan prata med om sex, preventivmedel, sexleksaker eller sånt som har med det att göra.

Därför hamnar vi där: att kidsen sitter på tunnelbanan och pratar om att det är "äckligt att gå till stjärtdoktorn".

För det är onaturligt, pinsamt och ovanligt. Okej det kommer aldrig bli skönt att ligga naken i en gynstol, men vi kan absolut vänja oss vid det. Men en förutsättning för att kunna avdramatisera är att alla har möjligheten att söka den hjälp man behöver. Ekonomi ska inte få spela in i sådana här fall.

Det är visserligen gratis att gå till en ungdomsmottagning nu, men jag menar att det kommer att locka fler unga tjejer att våga och vilja skaffa en barnmorska och gynekolog, om hela besöket är gratis. Inte bara själva undersökningen, och sen får du betala för att hämta ut preventivmedlet på Apoteket.

Men kom nu inte och tjata om att det vore bättre med kondomer eller något annat som inte är hormoner. Det är totalt jävla ointressant att starta ett krig om huruvida kondomer är bättre än p-piller. För vi måste hålla oss till fakta. Vad som faktiskt händer när man får kåtslag. Man skiter i, eller glömmer kondomen. I alla åldrar.

Detta är heller inte en jävla debatt om att killar borde äta preventivmedel. Det kan vi prata om någon annan gång.

Detta är inte heller en debatt om aborter. Det kan vi prata om snart.

Detta är en debatt om att alla kvinnor borde ha rätt att få gratis preventivmedel. Om de vill. Om så bara för att starta en trend och avdramatisera hela grejen med att gå till en barnmorska.

Om man inte vågar gå till en barnmorska så är man inte mogen för att ha sex. Därför måste vi lura dit kidsen. Det kommer vara det bästa som har hänt dem.

Nicole Rydén,
Bloggare och caster för ett tv-program

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela