Onsdag 1 Dec
Stockholm

"Staten ska inte lägga sig i om folk dansar på krogen eller inte"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"För Grön ungdom och Centerpartiets ungdomsförbund är danstillståndet ett uttryck för daterad moralism, ett missbruk av resurser och ett orättvist slag mot hårt arbetande företagare"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Följ Mårten Roslund (Grön Ungdom) på Twitter: @MartenRoslund

Följ Matilda Molander (CUF) på Twitter: @MatildaMolander

I torsdags stod det klart att huvudansvarige för Ockelbo marknad brutit mot ordningslagen. Hans brott: dansande gäster. Kravet på så kallat danstillstånd ger uttryck för förlegad moralism och klåfingrighet. Vi kräver att det avskaffas.

I början av 1900-talet föreställde sig människor att för mycket dans kunde leda till våldsamhet och kriminalitet, och riksdagen bestämde att alla som vill anordna dans ska söka tillstånd. Tyvärr är det mest anmärkningsvärda inte att denna lag en gång stiftades, utan att den fortfarande tillämpas.

Det betyder att en näringsidkare som inte stoppar gäster som börjar dansa riskerar att dömas till dryga böter. På Ockelbo marknad borde dansande gäster ha varit ett tecken på ett lyckat evenemang. Istället blev resultatet en fällande dom i tingsrätten. Det är ett absurt användande av rättssystemets resurser.

Danstillståndets nutida förespråkare hävdar ibland att dans är en grogrund för bråk. Givetvis uppstår käbbel lättare när människor samsas på en begränsad yta, men det är knappast motiv nog att reglera individers rörelsefrihet. Varje område med risk för tumult kan inte underordnas staten. Tillställningar och restauranger omgärdas redan av en mängd lagar som syftar till att upprätthålla säkerhet, t.ex. alkoholregler, maxantal för gäster, brandsäkerhetsregler samt miljö- och hälsoregler.

Dessa är viktiga, men ändå omfattande begränsningar för de företagare som skapar mötesplatser, arbetstillfällen och levande orter. Vi klarar oss gott och väl utan en lag som straffar den näringsidkare som får det att spritta i benen på sina gäster.

För att medborgare ska ha förtroende för lagstiftningen måste den upplevas som meningsfull. Riksdagsledamöter från Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna har därför flera gånger motionerat om att avskaffa danstillståndet. Övriga partier har avstått.

För Grön ungdom och Centerpartiets ungdomsförbund är danstillståndet ett uttryck för daterad moralism, ett missbruk av resurser och ett orättvist slag mot hårt arbetande företagare. Därför måste det avskaffas.

Mårten Roslund,
förbundsstyrelseledamot Grön ungdom
Matilda Molander,
förbundsstyrelseledamot Centerpartiets ungdomsförbund

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela