1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

"Staten ska inte lägga sig i om folk dansar på krogen eller inte"

"För Grön ungdom och Centerpartiets ungdomsförbund är danstillståndet ett uttryck för daterad moralism, ett missbruk av resurser och ett orättvist slag mot hårt arbetande företagare"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Följ Mårten Roslund (Grön Ungdom) på Twitter: @MartenRoslund

Följ Matilda Molander (CUF) på Twitter: @MatildaMolander

I torsdags stod det klart att huvudansvarige för Ockelbo marknad brutit mot ordningslagen. Hans brott: dansande gäster. Kravet på så kallat danstillstånd ger uttryck för förlegad moralism och klåfingrighet. Vi kräver att det avskaffas.

I början av 1900-talet föreställde sig människor att för mycket dans kunde leda till våldsamhet och kriminalitet, och riksdagen bestämde att alla som vill anordna dans ska söka tillstånd. Tyvärr är det mest anmärkningsvärda inte att denna lag en gång stiftades, utan att den fortfarande tillämpas.

Det betyder att en näringsidkare som inte stoppar gäster som börjar dansa riskerar att dömas till dryga böter. På Ockelbo marknad borde dansande gäster ha varit ett tecken på ett lyckat evenemang. Istället blev resultatet en fällande dom i tingsrätten. Det är ett absurt användande av rättssystemets resurser.

Danstillståndets nutida förespråkare hävdar ibland att dans är en grogrund för bråk. Givetvis uppstår käbbel lättare när människor samsas på en begränsad yta, men det är knappast motiv nog att reglera individers rörelsefrihet. Varje område med risk för tumult kan inte underordnas staten. Tillställningar och restauranger omgärdas redan av en mängd lagar som syftar till att upprätthålla säkerhet, t.ex. alkoholregler, maxantal för gäster, brandsäkerhetsregler samt miljö- och hälsoregler.

Dessa är viktiga, men ändå omfattande begränsningar för de företagare som skapar mötesplatser, arbetstillfällen och levande orter. Vi klarar oss gott och väl utan en lag som straffar den näringsidkare som får det att spritta i benen på sina gäster.

För att medborgare ska ha förtroende för lagstiftningen måste den upplevas som meningsfull. Riksdagsledamöter från Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna har därför flera gånger motionerat om att avskaffa danstillståndet. Övriga partier har avstått.

För Grön ungdom och Centerpartiets ungdomsförbund är danstillståndet ett uttryck för daterad moralism, ett missbruk av resurser och ett orättvist slag mot hårt arbetande företagare. Därför måste det avskaffas.

Mårten Roslund,
förbundsstyrelseledamot Grön ungdom
Matilda Molander,
förbundsstyrelseledamot Centerpartiets ungdomsförbund

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.