- Foto: Privat

"Högern är de sista som har rätt att döma andra partiers historia"

Toni Lappalainen: "Men att ställa sig upp som högersympatisör och peka finger mot vänstern för sin historia är enormt magstarkt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag läser debattartikeln av André Millom i Nyheter24 om hans syn på den politiska historien bakom det vi i dag refererar till Vänsterpartiet och där han gör magstarka kopplingar till nazismen och till dagens mest förtryckande parti, Sverigedemokraterna.

André Milloms argument känns oerhört förlegade och inte minst finns där en otrolig brist på sakkunskap.

Det första man måste ha klart för sig är att exakt alla politiska ideologier har växt fram utifrån missnöje. Inget politiskt parti har någonsin bildats till följd av att man är nöjd över hur samhället ser ut, oavsett om vi pratar nutid eller dåtid. Om vi pratar dåtid så var det heller inte bara att registrera en partibeteckning och sätta igång och påverka. Det krävdes betydligt mer radikala former för att uppnå en förändring.

Millom pratar i en nedvärderande tonsättning om att vänstermänniskor i Sverige måste demonstrera om allt och drar sedan ett likhetstecken mellan den företeelsen och Vänsterpartiet. Tittar vi tillbaka rent historiskt så pågår det definitivt mindre demonstrationer i dag än för bara tio år sen men det är inte den väsentliga skillnaden. Den stora skillnaden är att demonstrationer i dag inte handlar om politisk ideologi utan snarare är reflektion av det samhälle vi lever i, om medmänsklighet, där människor från olika minoriteter, från olika samhällsklasser och från olika yrkesgrupper ställer sig på samma sida mot orättvisorna.

Millom menar att han, som högersympatisör, inte kan förstå varför man måste demonstrera om allt och kallar Sverige för vänsterorienterat.

Det är ett högst konstigt antagande efter att Sverige styrts av ett högerblock de åtta senaste åren. Om Millom upplever att det demonstreras för mycket, att det finns för mycket missnöje i det samhället där han bor så kanske det finns anledning att rikta skarp kritik mot sin egen ideologiska ställning och vad hans företrädare ställt till med.

Den borgerliga politiken från 2006 och fram till maktskiftet i höstas kommer att ta lång tid att laga. På det sättet som det borgerliga blocket monterat ned alla trygghetssystem som tagit generationer att bygga upp av ett demokratiskt samhälle, om vi nu ska prata historia.

Det är ingen som förnekar kommunismens historia. Den är ful och den är vedervärdig och handlade om att kontrollera människor i en diktatur med metoder som inte kan beskrivas på annat sätt än barbariska. Det går inte att komma ifrån, det måste man äga och stå till svars för.

Men att ställa sig upp som högersympatisör och peka finger mot vänstern för sin historia är enormt magstarkt när vi gått genom åtta år av brott mot de mänskliga rättigheterna, nedmontering av trygghetssystemet där vi skickat ut cancersjuka människor i arbete och där staten ägnat sig åt spionage på sin egen befolkning – och då pratar vi bara om Sverige.

Om vi nu trots allt ska prata politisk historia, André. Hur många marionetteregeringar och militärjuntor runt om i världen i det historiska perspektivet har en högerstämpel i baklyktan.

Toni Lappalainen,
Frilansjournalist

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.