Måndag 26 Jul
Stockholm

"Dags att prata med varandra – inte om varandra"

"Det är dags för oss alla att möta våra meningsmotståndare i verkligheten istället för kommentarsfältet", skriver Agnes Hassler på sin sista dag som språkrör för Grön Ungdom Norr.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är min sista dag som språkrör för Grön Ungdom Norr. Det senaste året har varit fartfyllt, med intensivt kampanjande inför valet, skoldebatter, studiecirklar, lokalgruppsbesök och nya medlemmar. Att leda ett politiskt ungdomsförbunds geografiskt största region, över halva Sverige, med medlemmar från Sundsvall till Kiruna, är inte enkelt. Men det är i motvind och i diskussion med andra man lär sig mest, blir som starkast och växer.

Klyftan mellan väljare och olika värderingar har aldrig varit större än idag. Det finns en stor risk att som svar på dagens informationsspäckade samhälle isolera sig i sin egen ideologi, sociala umgängeskrets och trygghet. Det är lätt att som Sverigedemokrat finna Miljöpartiets och miljöpartisters tro på en värld utan gränser skrattretande. På samma sätt är det lätt att som förespråkare av fri invandring och Miljöpartist peka ut Sverigedemokraterna som parti eller människor som röstar på Sverigedemokraterna som annorlunda och ta avstånd.

Det här är en livsfarlig ond cirkel som vi måste ta oss ur tillsammans. Vi behöver börja prata med varandra, inte om varandra. Det är dags för oss alla att möta våra meningsmotståndare i verkligheten istället för kommentarsfältet.

Någon som mött meningsmotståndare på sistone och visat hur detta leder till framsteg är Margot Wallström. Att stå upp för sina egna och inte minst miljoner väljares åsikter är inte alltid lätt. Särskilt inte när kritiska röster från hemlandets och utlandets politiska och ekonomiska elit höjs. Under Margot Wallströms tid som utrikesminister har tre länder kallat hem sina ambassadörer från Sverige. Efter diskussion har nu ett av länderna, Saudiarabien valt att återuppta diplomatin med Sverige och en ömsesidig respekt ska ha utvecklats. Saudiavtalet har efter hårt tryck från bland andra SSU och Grön Ungdom sagts upp och den feministiska utrikespolitik vi länge eftersträvat, börjat förverkligas.

Det ska inte vara farligt för någon att stå upp för sina åsikter. Det är inte fel att tycka olika. I december samlas ledare för världens alla länder i Paris för att för första gången på över 20 år anta ett universellt bindande klimatavtal med målet att den globala uppvärmningen inte ska överstiga två grader Celsius. Ambitionerna att mildra den globala uppvärmningen kommer att variera oerhört, det kommer att bli heta debatter, precis som det ska vara. Det är ett enormt viktigt, stort och svårt beslutsfattande som väntar, ett globalt avtal kräver och förutsätter att många olika perspektiv ingår. Grön Ungdoms 7000 medlemmar har ett; att Sverige ska vara ett föregångsland och att stora insatser på klimatområdet ska ske innan avtalet träder i kraft 2020. Andra kommer att se saker ur ett annat perspektiv.

Tiden är inne för mig att lämna över mitt språkrörsskap för denna gång. Mina ambitioner, åsikter, mål och drömmar följer med mig och längtar efter att bli ifrågasatta.

Nästa vecka ska jag fika med SDU Norrbottens vice ordförande. Vem ska du fika med?

Agnes Hassler,

Språkrör Grön Ungdom Norr

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela