Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Att man kräver Israels totala upplösning gör samtalen svåra"

- 31/03/2015, 16:31
1 av 5

Privat/TT

2 av 5

Martin Telinius

3 av 5

Ap

4 av 5

TT-montage

5 av 5

Ap

Martin Telinius: "I stället för att verka för dialog och samförstånd mellan israeler och palestinier går BDS-rörelsen ut på att ensidigt skuldbelägga Israel för konflikten samtidigt som palestinierna befrias från allt ansvar"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För lite drygt en vecka sedan så avslutades den så kallade ”Israel Apartheid Week” både globalt och i Sverige. I bland annat Malmö deltog nätverket Isolera Israel samt den lokala grenen av Palestinagrupperna i denna protest som enligt organisatörerna globalt syftar till att få företag och individer att bojkotta staten Israel.

Problemet med denna kampanj är att BDS (boycott, divestment, sanctions) inte är intresserade av att Israel skall existera. En av grundarna till rörelsen, Omar Barghouti, har tydligt deklarerat att de inte accepterar en judisk stat i Mellanöstern. Genom att kräva att samtliga palestinska flyktingar skall få ”återvända” så kommer detta att eliminera Israel som judisk stat. De palestinska flyktingarna är den enda flyktinggruppen i världen vars flyktingstatus går i arv. I dag uppgår dessa till flera miljoner. Det är både orimligt och orättvist mot andra flyktinggrupper att dessa i sitt fulla antal skall invandra till en stat som de i flesta fall aldrig varit i. Samtidigt förvägras 700,000 judiska flyktingar från arabvärlden några som helst rättigheter.

Det kan verka orättvist att judar i dag obegränsat kan invandra till Israel, men det är samtidigt tänkvärt att Finland och Tyskland har en liknande lag om återvändande som vad Israel har. Israels lag kritiseras medan Finlands gör det inte. Det är mycket märkligt.

Som en del av demoniseringen av Israel vill man också bojkotta israeliska varor. Det är upp till var och en att välja vilka produkter man vill köpa, men vill man bojkotta Israel så bör man också vara konsekvent med det. Om du väljer att avstå från israelisk frukt på ICA så bör du också avstå från att använda USB-minnen då denna uppfinning är israelisk samt slänga din iPhone/Android enhet i papperskorgen. Mycket av den teknik som används i dagens mobiler bygger på israelisk teknik. Jag skulle gärna vilja se den medlem i nätverket Isolera Israel som återgår till att använda telefonkiosker i sin ivran att bojkotta den judiska staten. Glöm heller inte att plocka fram vägatlasen på semestern, eftersom Waze är israeliskt.

Det hörs ofta i debatten att Israel är en apartheid stat, men detta är långt ifrån sanningen. Det finns dock en diskriminering av araber i Israel, men detta är långt ifrån unikt. I samtliga länder finns det diskriminering, men Israel är den enda staten som kallas för apartheid stat. Det är dubbelmoral så det förslår. Israel har en stor arabisk minoritet med fullständiga rättigheter som bland annat arbetar som domare, vetenskapsmän och politiker- något som vore otänkbart för svarta i apartheidtidens Sydafrika.

I stället för att verka för dialog och samförstånd mellan israeler och palestinier går BDS-rörelsen ut på att ensidigt skuldbelägga Israel för konflikten samtidigt som palestinierna befrias från allt ansvar. Som ett alternativ till att isolera Israel, vore det inte bättre att Sverige eller varför inte Malmö stad med sitt internationellt skamfilade rykte, tog initiativ till ett ungdomsläger för palestinier och israeler? Där skulle båda grupper kunna träffas i en avspänd atmosfär långt borta från konflikten. På detta sätt kan man kanske så de frön som kanske en dag blommar ut i fred.

Martin Telinius,
Fil. Mag. Statsvetenskap och bosatt i Israel