- Foto: Privat

"P-pillrena höll på att förstöra mitt liv"

​Lisa Anckarman: "Flera av mina vänner har också slutat helt och alla uttrycker sådan otrolig lättnad"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lisa Anckarman 25 år och har medverkat i Top model Sverige 2014. Hon drev dessutom den populära Modellpodden på tv3.se. och har nu en av Uppsalas största bloggar med inriktning på mode, skönhet och självförtroende.

Jag är förbannad. Förbannad över att så extremt många unga tjejer och kvinnor går runt på starka hormoner och ska klara sig genom dagarna som om man mådde bra. Det ska jag berätta för er att det gör man inte.

Kroppen luras att tro att man är gravid vilket leder till att man får ont i körtlar, kan få plötsliga depressioner och andra vidriga personlighetsförändringar. Vissa påverkas mer och vissa påverkas mindre men alla påverkas på något sätt.

För två månader sedan tog jag steget, efter att jag haft ångest flera timmar per dag i flera månader, att sluta helt med hormonerna som jag tagit sedan jag var 16 år gammal. Jag har alltså tvingat min kropp att ta hand om starka hormoner i 10 år.

Det var mitt eget val att sluta helt. Även om jag var rädd för vad det kan bli för konsekvenser och vad folk skulle säga. P-piller är så vanligt att man blir betraktad som konstig om man inte tar det.

Nu såhär i efterhand är jag helt chockad. Chockad över hur bra jag mår i kropp och själ. På några veckor var jag botad från min ångest.

Jag är här och nu, jag skrattar oavbrutet, har ännu fler bättre idéer, älskar livet ovillkorligt och känner mig stabil och fri. Fri i min egen kropp. I efterhand förstår jag även att det var inte bara dessa sista månaderna som hade varit kämpiga för mig.

Det var bara för att dom var så vidriga som jag kände av det på riktigt och tog steget att sluta med p-piller. Jag har för sjutton haft lätt till gråt, blivit onödigt irriterad och fått ont i buken och brösten i onödan, i 10 år. Och klaga ska man inte göra heller.

Det är bara såhär det är att vara kvinna. ”Det går upp och ner”, sa barnmorskan till mig när jag var på gynundersökning för att kolla vad som var felet med min kropp efter kräkningar, ångestfyllda morgnar och allmän nedstämdhet. Jo, tack. Men jag vill inte att det ska gå upp och ner i mitt liv. Jag har bara ett liv att leva och jag tänker vara stabil.

Fy fan, säger jag bara. P-pillrena höll på att förstöra mitt liv.

Flera av mina vänner har också slutat helt och alla uttrycker sådan otrolig lättnad. Dom kan äntligen vara sig själva!

Nu är jag tillbaka, starkare än någonsin. Jag känner mig som 10-åriga Lisa. Vild, stark och fri.

Lisa Anckarman,
Bloggare och modell

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du p-piller?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.