Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Pingstpastorerna borde fråntas rätten att viga människor"

- 14/04/2015, 11:02 -
Hans Linde, riksdagsledamot Vänsterpartiet.

Hans Linde, riksdagsledamot Vänsterpartiet.

TT Bild

Hans Linde, (V), skriver om att pastorer inom pingströrelsen borde fråntas rätten att viga människor – och att vigselrätten borde reserveras för kvinnor och män som står upp för alla människor lika värde.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I tidningen Dagen skrev 22 pingstpastorer den 9 april att ”homosexualitet, utifrån vad Bibeln säger, är synd”. En av undertecknarna, Tommy Dahlman, tog argumentationen ett steg längre när han slog fast att homosexuella saknar en plats i himlen – vi hamnar i helvetet. Man kan fnissa åt pingstpastorernas besatthet av frågor som rör sexualitet eller avfärda dem som marginella röster i ett allt mer öppet Sverige.

Men Sverige är fortfarande ett land med starka och rigida normer när det kommer till sexualitet, könsidentitet och könsuttryck. Det är normer som begränsar liv, som slår i sönder liv och i värsta fall till och med tar liv. Homo- och transfobin är fortfarande stark och det får konsekvenser.

19 procent av alla homo- och bisexuella mellan 16–25 år har utsatts för våld av en närstående vuxen. Av en pappa, ett syskon eller någon annan som finns i ens närhet. Andelen är dubbelt så hög som bland unga heterosexuella. Var fjärdedel unga homo- och bisexuella kvinnor uppger att de har försökt ta livet av sig.

Mest utsatta är tveklöst transpersoner. 65 procent av alla unga transpersoner uppger att de övervägt att ta sina liv. Många unga hbtq-personer funderar nog inte så mycket på om de kommer hamna i helvetet efter döden, de har nog med de problem som homo- och transfobi skapar här på jorden.

Vi har alla ett ansvar förändra Sverige och pressa tillbaka homo- och transfobin. Det gäller mig som riksdagsledamot, men också föreningsliv, idrottsrörelse, skola, media och de religiösa samfunden. De 22 pingstpastorerna väljer en annan väg. Pastorerna talar om sin kärleksfulla ton, men de underblåser hat, diskriminering och därigenom också psykisk ohälsa bland unga hbtq-personer.

De 22 pastorerna är inte bara 22 fria debattörer, de är också personer som i flera fall fått förtroende att bedriva myndighetsutövning. Pingströrelsen har i dag vigselrätt. Det är en rätt som samhället gett detta samfund. Men pastorerna slår själva fast att ”en pastor som får sin vigselrätt från Pingströrelsen får helt enkelt inte viga samkönade par”.

Vi hade aldrig accepterat att 22 lärare gick ut och sa att flickor var dömda till betyg F och inte var välkomna i deras klassrum. Vi skulle protestera om 22 läkare vägrade ge sjukvård till samer eller om 22 arbetsförmedlare inte ville hjälpa funktionsnedsatta. Men svensk äktenskapslagstiftning tillåter i dag personer med vigselrätt att öppet diskriminera samkönade par.

Debattartikeln i Dagen provocerar och upprör med rätta. Men i en demokrati har självklart 22 pingstpastorer all möjlighet att välja att använda sin yttrandefrihet till att underblåsa homo- och transfobi. Men det är inget som säger att samhället ska fortsätta att ge män och kvinnor som förespråkar diskriminering rätt att viga. Jag tror att det är hög tid att vi ser över svensk äktenskapslagstiftning och att vigselrätten reserveras för kvinnor och män som står upp för alla människor lika värde.

Hans Linde, Riksdagsledamot och talesperson i hbtq-frågor (V)