Tisdag 25 Jan
Stockholm

"I vårbudgeten får landsbygden betala storstadsnotan"

Emil Källström (C) skriver att regeringen i sin vårbudget fokuserar för mycket på storstaden, och glömmer bort landsbygden.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emil Källström är riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Gustav Fridolin och jag är lika på många sätt. Vi är båda politiskt engagerade 80-talister. Dessutom är vi från landsbygden. Han från Vittsjö i norra Skåne och jag från Sund i mellersta Norrland. Vi representerar två partier med olika åsikter, men man skulle ju kunna tro att vi bägge i alla fall värnar den landsbygd där vi växt upp.

Tyvärr är inte så fallet. Fridolin gillar förvisso att snacka landsbygd och missar inte en chans att droppa sin småstadsbakgrund. Men i sin politik är Miljöpartiet ett storstadsparti, vilket märks när de nu sitter i regeringen. I vårbudgeten som presenterades i dag får landsbygden betala storstadsnotan.

Ta bara ROT-avdraget. Skatteverket konstaterade redan 2011 att reformen gjort att 44 000 jobb gått från svarta till vita. Det är många renoverade kök, nykaklade badrum och ombyggda verandor. För att inte tala om alla sköna nya skattepengar till välfärden.

Ändå sänker regeringen nu ROT-avdraget till nästan hälften. Pengarna man tar från hantverkare och ROT-köpare ute i landet används för att smörja byggherrar i storstäderna med statliga subventioner. Man höjer kostnaderna för folk på landsbygden för att få råd med ökade bidrag till storstäderna.

I vårbudgeten flaggar man också för att införa fri entré på statliga museer. Sverige har 18 statliga museer. 15 av dem ligger i de tre storstäderna, varav 13 i Stockholm. Den som bor i Pajala måste åka över hundra mil för att få lite kulturell utdelning för skattepengarna. Storstadsborna får gratis nöje, folket på landsbygden får nöjet att betala.

Ett förslag som regeringen vill införa på sikt är kilometerskatt på lastbilar. För en åkerifirma på landsbygden kan det innebära över 800 000 kronor om året i extra kostnader. Regeringen vill att förslaget ska tvinga fram mer transporter via järnväg i stället för lastbil. Problemet är att järnvägen inte har i närheten av den kapacitet som krävs för ett sådant skifte. Och så länge inte rälsen dras fram till varje företag som behöver varor kommer lastbilen fortfarande behövas.

Samtidigt utarmas samhällsservicen på landsbygden allt mer. Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Trafikverket och Migrationsverket. Alla planerar de att lägga ned kontor ute i landet. Telia är i färd att stänga av ADSL-stationer på landsbygden och Posten slår igen utlämningsställen utanför tätorterna.

Jag är djupt oroad över den utveckling som äger rum på landsbygden runtom i hela Sverige. Vi i Centerpartiet motsätter oss de landsbygdsfientliga förslag som regeringen nu planerar. Vi vill stoppa nedmonteringen av offentlig service, sänka kostnaderna för företagen på landsbygden och satsa på att bygga ut vägar och järnvägar. Inte minst vill vi satsa på bättre mobil- och surftäckning utanför städerna.

Man måste kunna besöka myndigheter, hämta ut paket, titta på SVT Play utan avbrott och köpa mjölk i den lokala livsmedelsaffären – oavsett om man bor i Vittsjö eller Vasastan.

Emil Källström (C),
Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela