Emma-Kajsa Sundström och hennes mamma.
1 av 3
Emma-Kajsa Sundström och hennes mamma. - Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

Ska vi fråntas rätten att själva få bestämma var vi avslutar våra liv?

Emma-Kajsa Sundström skriver om hur hennes mamma inte fick den vård hon hade lovats under den sista tiden i livet. Hon ifrågasätter varför hennes mamma fick ligga i sin avföring och inte hade rätten att somna in i sin egen säng.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För nio veckor sedan dog min mamma. Hon blev 60 år gammal, och var den enda, vars kärlek jag aldrig tvivlat på. Jag gråter redan här. Det gick för fort. Jag befinner mig i den innersta kärnan av mitt livs största sorg. Den är bottenlös. Jag vet inte vart den för mig, och jag kan inte säga: "Nej tack, den här resan vill jag inte göra." Jag åker med ändå, vare sig jag vill eller inte.

Det är en ångestkarusell. Jag har inga dagar, inga nätter, ingen tid. Allt är en väv, en dimma. Jag kravlar runt i svart geggamoja. Gyttja. Stöter på nya demoner som jag pratar med och när jag lyckas somna, så vaknar jag alltid av att jag sitter upp i sängen och skriker rakt ut. Primalskrik. Jag hör mamma prata med mig, men det tröstar inte. Inte här och inte nu. För hon som alltid har funnits, finns plötsligt inte mer.

Sorgen är likt en amputation, en del av mig som jag aldrig får tillbaka. Och mitt hjärta är för stort nu. Det får inte längre plats i min kropp. Jag ser framför mig hur det hänger ut ur bröstkorgen. Stort. Deformerat. Sårigt. Hur ska jag kunna bära mamma vidare i ett dysfunktionellt hjärta?

Nio veckor. Det har aldrig gått så här lång tid utan att vi pratat med varandra. Jag behöver verkligen prata med henne nu. Berätta om den här mardrömmen. Jag satt bredvid mamma när hon dog. När andningen upphörde. Jag strök henne över bröstet, kysste hennes panna och bad henne att lämna.

Det var en torsdag i februari, strax efter klockan nio på morgonen. Kvällen innan höll hon mitt ansikte mellan sina händer och sa: "Du kommer väl imorgon, Emma? Lova att du kommer imorgon. Lova." Jag var hos henne varje dag, men oron i hennes ögon var vattnig och ny. Så jag lovade. Mjukt. Sa att jag älskade henne. Mest av allt. Hon kysste min kind. Hade jag vetat att det var hennes sista natt, så hade jag aldrig lämnat. Jag borde ha anat.

Mamma dog på ett korttidsboende för äldre, men främst, dementa. Hennes önskan var att få dö hemma. I sin egen säng, med sin älskade hund i fotändan och kaffekoppen med tillhörande cigg på sängbordet tätt intill. Hon ville att den sista tiden skulle vara så "vanlig" som möjligt. Hon berövades det. Humana och kommunen tillsammans, berövade henne den rätten. Och det måste vi prata om.

Min mamma var fysiskt handikappad hela min uppväxt. De sista 15 åren var hon rullstolsburen. När hon insjuknade akut i november 2014, så hade hon personlig assistans via Humana. Den kundansvariga där lovade mig att mamma skulle få vara kvar som kund, samt få dö hemma. En vecka senare ringde hon och meddelade att Humana hade sagt upp mamma som kund.

Kommunen tog över. Jag satt på möte med en Biståndshandläggare som ansåg att mamma kunde vara ensam vissa tider under dygnet, "Hon kan ju larma, så kommer personal så småningom när tid finns". Vilket i praktiken innebär att mamma hade blivit liggandes någon timme eller så, i sin egen avföring innan personal dök upp.

Jag ifrågasatte det tänket, undrade vad som skulle hända om larmet slutade fungera, eller om hon skulle vara i behov av akut sjukhusvård. Jag fick aldrig några svar. Och ingenting hände. "Vi avvaktar i några veckor, då hinner hon säkert dö, så slipper vi ifrån", så tolkar jag kommunens brist på handling. Ska det vara så här? Ska vi fråntas rätten att själva få bestämma var någonstans vi avslutar våra liv? Vi ska alla dö, och vi kan göra det när som helst. Varför pratar vi inte om det här?

Jag sitter i en grön fåtölj och ser när personalen byter blöja på mamma. Hur de torkar rent, smörjer in. Efteråt kryper jag ner i sängen. Lägger mitt huvud mot hennes bröst. Gråter. Hon tröstar, och säger att jag har öppnat upp mitt innersta rum nu, att jag är den starkaste hon vet, att jag har så mycket att ge. Sedan lovar hon mig att, om hon har möjlighet, kommer komma till mig när hon är död: "Men du måste vara uppmärksam Emma. Jag vet inte i vilken skepnad. Jag kanske kommer som en vind".

En månad senare när jag försöker rensa ur mammas bostadsrätt hittar jag ett gammalt anteckningsblock. Jag ser att det är mamma som skrivit:

"Vart än vinden vänder
är jag där om du vill,
och jag ska följa dig.
Det finns inte två vägar,
det är priset för att gå vidare."

Emma-Kajsa Sundström

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.