Lördag 31 Jul
Stockholm

"I framtiden kommer vi inte att kunna mata jordens befolkning"

Joakim Johansson skriver att det i dag inte finns tillräckligt med odlingsmark för att mata framtidens befolkning. Han menar att vertikalt jordbruk är lösningen på problemet.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Joakim Johansson är 15 år och går i årskurs åtta.

Jordens befolkning kommer öka med cirka tre miljarder människor fram till år 2050. Det kommer att uppskattningsvis krävas 110 km2 ny mark för att kunna odla den mat som behövs för att mata den befolkningen. Med tanke på att 80 procent av all brukbar mark redan används står vi inför ett stort problem. Vertikalt jordbruk är lösningen!

Vertikalt jordbruk är ett storskaligt jordbruk som förläggs i höghus eller på hustak. Syftet är att odla på så liten yta som möjligt. Om man satsar resurser på hydrokultur kommer man ha tillgång till att odla frukt, grönsaker, ätbara svampar samt alger året runt.

Det växter behöver för att kunna genomgå fotosyntesen och cellandningen är sol, vatten, koldioxid, samt vitaminer och mineraler. Jord är inte essentiellt. Däremot finns bland annat mineraler och vitaminer i jorden, vilket är anledningen till att man odlar i jord. Dock blir jorden fattigare på näring med åren och därmed mindre effektiv. Det gör att bönderna blir tvungna att gödsla, vilket medför problem. I vertikala jordbruk blandas näringen däremot i vattnet. Med minskade volymer jord blir vikten mindre och byggkostnaderna kan hållas nere.

Odlingsmiljöerna förses med nödvändiga insekter som bland annat utför pollinering. Väggarna består av glas, för att ge växterna så mycket solenergi som möjligt. På vintern kan solljuset kompletteras med LED-ljusrör, då solen är tillgänglig i endast ett fåtal timmar.

Med ökad andel närodlat minskar behovet av frakt och transporter, som bidrar till växthuseffekten då lastbilar, båtar och flygplan släpper ut stora mängder koldioxid. Samtidigt minskar förstås transportkostnaderna. Eftersom man har sådan stor koll på alla växter och grödor som odlas i det vertikala jordbruket kommer man inte heller att behöva några bekämpningsmedel.

Ett stort motargument är att det handlar om stora investeringskostnader, och att det sedan kostar att hålla allting i drift. Men det är en åtgärd för miljön!

Det finns en lösning för den stora frågan hur vi ska kunna producera mat för en växande befolkning. En lösning som samtidigt reducerar koldioxidutsläppen. Det är bara att ta initiativ och börja!

Joakim Johansson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela