1 av 15
- Foto: Privat/TT
2 av 15
- Foto: Wong Maye-E
3 av 15
- Foto: Ap
4 av 15
- Foto: Jan Woitas
5 av 15
- Foto: AP
6 av 15
- Foto: Jens Meyer
7 av 15
- Foto: Jens Meyer
8 av 15
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
9 av 15
- Foto: AP
10 av 15
- Foto: AP
11 av 15
- Foto: Jens Meyer
12 av 15
- Foto: AP
13 av 15
- Foto: AP
14 av 15
- Foto: AP
15 av 15
- Foto: Privat

Anny Berglin: "Vad har du gjort för tapirerna?"

Anny Berglin skriver om att världens finaste djur; tapiren.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Anny Berglin på Twitter: @AnnyBerglin

Vet du vad som är stort, har en snabel, får ungar som är både prickiga och randiga och som föredrar att bajsa i vatten?

Är svaret ”nej” så är det troligt att du gått miste om ett av de mest fantastiska djur som finns: tapiren.

Tapiren är ett fredligt djur som mest håller sig för sig själv, förutom under parningstiden då de kopplar på sitt ”love game”. De är duktiga simmare och älskar att bada. Matmässigt vet man inte, det kanske är så att de egentligen föredrar smörgåstårta och falafelrulle men då varken det ena eller det andra går att få tag på i djungeln så nöjer de sig med växter, rötter och bark.

Tapiren finns i fem olika arter och återfinns i Asien samt i Central- och Sydamerika. Utseendemässigt skiljer de sig åt, schabraktapiren som bor i Asiens regnskogar är till exempel svartvit och ser lite ut som en panda som korsats med en elefant. Ungefär. Kolla i bildspelet ovanför artikeln – där finns det en massa bilder på tapirer i olika åldrar.

Deras ungar ser dock alltid likadana ut: bruna, pälsiga, med både ränder och fläckar... och alldeles, alldeles bedårande. Det är inte helt orimligt att påstå att tapiren ligger åtminstone på topp tio över djurvärldens sötaste ungar.

Det finns dock något mer som alla tapirarter har gemensamt, tyvärr. De är nämligen alla utrotningshotade. Människan har nämligen gjort sitt bästa för att utrota alla vilda tapirer. När regnskogar skövlas, förstörs tapirernas hem. När människan bygger vägar i djungeln så är det inte så lätt för en tapir att förstå att en bil kan vara farlig, därför är det årligen många tapirer som blir påkörda. De blir också skjutna, ibland för köttets skull men troligen oftare för att det enligt vissa människor är ”roligt” att skjuta djur.

27:e april har därför utsetts till World Tapir Day, en dag som firas världen över på olika sätt. Dagen är till för att upplysa om detta fantastiska djur som jämfört med andra däggdjur är en gammal djurgrupp. Förhoppningsvis är det en djurgrupp som får fortsätta bli äldre i det vilda. Det är vi människor som har sett till att tapirerna är utrotningshotade.

Det är bara vi människor som kan se till att sätta stopp för det och vända trenden. Agera idag, oavsett om du skänker en slant till någon typ av välgörenhet som arbetar för tapirernas räddning, eller om du väljer att bara upplysa dina närmaste om tapirernas situation.

De flesta vet vid det här laget att isbjörnarna och tigrarna är utrotningshotade. Det är dags nu att tapirerna får samma uppmärksamhet, innan det är för sent.

Här kan du läsa mer om World Tapir Day:
http://www.tapirday.org/

Anny Berglin,
Tapirfantast

/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.