Fredag 1 Jul
Stockholm

Anny Berglin: "Vad har du gjort för tapirerna?"

1 av 15
2 av 15
3 av 15
4 av 15
5 av 15
6 av 15
7 av 15
8 av 15
9 av 15
10 av 15
11 av 15
12 av 15
13 av 15
14 av 15
15 av 15

Anny Berglin skriver om att världens finaste djur; tapiren.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Anny Berglin på Twitter: @AnnyBerglin

Vet du vad som är stort, har en snabel, får ungar som är både prickiga och randiga och som föredrar att bajsa i vatten?

Är svaret ”nej” så är det troligt att du gått miste om ett av de mest fantastiska djur som finns: tapiren.

Tapiren är ett fredligt djur som mest håller sig för sig själv, förutom under parningstiden då de kopplar på sitt ”love game”. De är duktiga simmare och älskar att bada. Matmässigt vet man inte, det kanske är så att de egentligen föredrar smörgåstårta och falafelrulle men då varken det ena eller det andra går att få tag på i djungeln så nöjer de sig med växter, rötter och bark.

Tapiren finns i fem olika arter och återfinns i Asien samt i Central- och Sydamerika. Utseendemässigt skiljer de sig åt, schabraktapiren som bor i Asiens regnskogar är till exempel svartvit och ser lite ut som en panda som korsats med en elefant. Ungefär. Kolla i bildspelet ovanför artikeln – där finns det en massa bilder på tapirer i olika åldrar.

Deras ungar ser dock alltid likadana ut: bruna, pälsiga, med både ränder och fläckar... och alldeles, alldeles bedårande. Det är inte helt orimligt att påstå att tapiren ligger åtminstone på topp tio över djurvärldens sötaste ungar.

Det finns dock något mer som alla tapirarter har gemensamt, tyvärr. De är nämligen alla utrotningshotade. Människan har nämligen gjort sitt bästa för att utrota alla vilda tapirer. När regnskogar skövlas, förstörs tapirernas hem. När människan bygger vägar i djungeln så är det inte så lätt för en tapir att förstå att en bil kan vara farlig, därför är det årligen många tapirer som blir påkörda. De blir också skjutna, ibland för köttets skull men troligen oftare för att det enligt vissa människor är ”roligt” att skjuta djur.

27:e april har därför utsetts till World Tapir Day, en dag som firas världen över på olika sätt. Dagen är till för att upplysa om detta fantastiska djur som jämfört med andra däggdjur är en gammal djurgrupp. Förhoppningsvis är det en djurgrupp som får fortsätta bli äldre i det vilda. Det är vi människor som har sett till att tapirerna är utrotningshotade.

Det är bara vi människor som kan se till att sätta stopp för det och vända trenden. Agera idag, oavsett om du skänker en slant till någon typ av välgörenhet som arbetar för tapirernas räddning, eller om du väljer att bara upplysa dina närmaste om tapirernas situation.

De flesta vet vid det här laget att isbjörnarna och tigrarna är utrotningshotade. Det är dags nu att tapirerna får samma uppmärksamhet, innan det är för sent.

Här kan du läsa mer om World Tapir Day:
http://www.tapirday.org/

Anny Berglin,
Tapirfantast

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.