Mia Mårtensson anser inte att det är diskriminering att kommentera smalas kroppar.
1 av 3
Mia Mårtensson anser inte att det är diskriminering att kommentera smalas kroppar. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Ap
Mia Mårtensson.
3 av 3
Mia Mårtensson. - Foto: Privat

"Så snälla, jämför inte skinny shaming med det tjocka utsätts för"

Mia Mårtensson skriver att smala personer inte kan känna sig diskriminerade när andra kommenterar deras vikt. Hon menar att tjocka utsätts för ett konstant, strukturellt underläge och att smalkulturen ses som något positivt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mia Mårtensson är vänsterpartist.

Följ henne på Twitter: @MiaNelliot

Nej. ”Skinny shaming” och ”Fat shaming” är inte likvärdiga företeelser.

Nej. Smala är inte lika utsatta som tjocka.

Ja, jag förstår att det är jättejobbigt när folk frågar om du har Anorexia. Eller att det är sårande att få höra att man ser ut som ett benrangel, eller att man borde äta mer. Men, det är inte diskriminering och det innebär inte att du är i ett konstant, strukturellt underläge i samhället.

Återkom gärna när ”för smal” är en vanlig orsak till att en skådespelare inte får en roll, eller när modellerna på catwalken drar storlek 46, eller åtminstone 38. Återkom när veckotidningarna lockar med smarta tips på hur du ska kunna gå upp tio kilo på en vecka, eller när det är lättare att få jobb för den som är tjock än den som är smal. Återkom när konversationerna i lunchrummet slutar handla om vilken diet som är bäst och hur många kilo var och en har tappat sen förra veckan, eller när 2XL är en vanligare storlek i butikerna än XS. Jag kan fortsätta den här uppräkningen i all evighet, men det gör ingen glad.

Att vara tjock har konnotationer som lat, dum och tråkig, medan den som är smal antas vara aktiv, frisk och kompetent. Den här typen av svepande generaliseringar är en del av det vi kallar strukturer.

Strukturer ger fördelar till en del grupper över andra grupper på grund av olika egenskaper som de olika grupperna antas ha. Vita är bättre än rasifierade, män är bättre än kvinnor, heterosexualitet är bättre än homosexualitet och smala är bättre än tjocka. Den som avviker från det som anses vara rätt och riktigt attackeras som ett virus av samhällskroppen.

Så, snälla, sluta jämföra dina erfarenheter av elaka kommentarer om att du är smal med det systematiska och samhällsgodkända skambeläggandet av tjocka.

Det är helt enkelt inte samma sak.

Mia Mårtensson

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.