Stockholm

"Jo, skinnyshaming är absolut lika farligt som fatshaming"

Jakob Adolfsson förstår inte hur folk inte kan tycka att skinnyshaming är skadligt och fel.
1 av 3
Jakob Adolfsson förstår inte hur folk inte kan tycka att skinnyshaming är skadligt och fel. Foto: TT/Privat
2 av 3
. Foto: AP
Jakob Adolfsson.
3 av 3
Jakob Adolfsson. Foto: Privat

Jakob Adolfsson skriver att det är fel att säga att skinnyshaming inte är lika allvarligt som fatshaming. Adolfsson menar att den smala personen, vars vikt du kommenterar, kan lida av ätstörningar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jakob Adolfsson är debattör aktiv inom frågor om träning och hälsa.

Nej, Mia Mårtensson. Skinny- och fatshaming är inte samma sak. Däremot ska en aldrig jämföra problem. Fatshaming är strukturellt i dagsläget, men det är däremot något som är föränderligt. Det du gör i din text är något som är så enkelt som polarisering. Du sätter en sak emot en annan, och jämför.

Problematiken är att man ska arbeta med en genomgående sund människosyn i samhället och motarbeta alla former av nedvärderingar och förminskningar. Skinnyshaming har inte än manifesterats som något strukturellt men "Jag förstår att det är jättejobbigt när någon frågar om du har Anorexia," är inte bara trångsynt, utan det är direkt förlöjligande av en ätstörning.

Att påstå att fatshaming är viktigare att arbeta med än skinnyshaming, är likvärdigt med anti-feminister som förminskar frågor som "manspreading" med argumentet: "Barn svälter i andra länder och ni bryr er om att någon tar för mycket plats på tuben?" Mindre frågor är inte per definition mindre viktiga. Många bäckar små gör en stor å.

Problem är små och stora. Enda skillnaden är att det ena tar längre tid att arbeta emot, men det gör det inte "viktigare". För vad än folk mår dåligt över, är det värt att lägga tid på.

Varför är skinnyshaming problematiskt om vi sätter det i kontext till nuvarande samhällsnormer? För det är absolut sant att fetma kopplas direkt till tecken på lathet eller dumhet. Men om en person genuint lider av Anorexia och dagligen omges av folk som säger "Vad smal du är", "Du har så fin kropp", i stället för att få den hjälp den behöver, blir inte det indirekt negativt? Båda är exempel på fördomar. Att utgå från smalhet som något positivt, är lika negativt som att utgå ifrån fetma som negativt.

Det jag talar om är att en inte kan dra med stora penseldrag över allting. Samhället behöver kontrast. Vi behöver se att smalhet har två sidor likaså som vi behöver se båda sidorna av ordet fetma.

Det kan inte fortsätta vara smal emot fet, otränad emot tränad. Människor bör inte stå emot varandra när det gäller åkommor och personliga problem, för det är något som påverkar alla oavsett politiskt block och härkomst.

Så nej, det är inte samma sak. Men båda sakerna är skit.

Jakob Adolfsson

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.