1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

"Nej, du kommer inte dö av att äta fisk från Östersjön"

Alexander Clemenson från föreningen Medveten Konsumtion skriver om att vi måste sluta tro att Östersjön bara är en död pöl mellan Sverige och Finland. I själva verket är det en fantastisk resurs vi borde njuta mer av.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Clemenson är generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion. De arbetar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön.

Den 6 maj klockan 08.00 arrangerar de ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm, under rubriken "Fisk - går det att äta?".

Följ Medveten Konsumtion på Twitter: @MKSverige

Våren är äntligen här. Körsbärsträden blommar i Kungsträdgården och de vinterpinade svenskarna börjar nu vända ansiktet mot solen och drömma om sommar, sol och bad. Men vad ska vi bada i?

Ett vanligt svar i stockholmsområdet är såklart Östersjön, och visst, få saker slår en simtur i skärgården. Men Östersjön är så mycket mer än så.

Det finns många skräckhistorier om Östersjön, och många får nog ord som tungmetaller, bottendöd och algblomningar i huvudet när det tänker på det. Det tycker vi är synd, men samtidigt är det en del av verkligheten.

Östersjön är en unik biotop, alltså en miljö som knappt går att finna någon annanstans i världen. Det är ett innanhav som står inför många utmaningar men som, tillsammans med oss alla, kan vända på trenden. Det första steget är mer kunskap, och att vi tillsammans öppnar för en ny diskussion om vad Östersjön bör vara i framtiden.

Det finns självklart utmaningar med Östersjön och det finns fortfarande problem. Men det är även ett problem att ryggmärgsreflexen hos många är att Östersjön står för något dåligt och farligt. Det är ett misslyckande att det dåliga så överväldigande överskuggar det positiva, och att budskapet om det bra som Östersjön står för inte har nått fram.

Men allt är inte nattsvart. Fråga vilken kustbo som helst så har de flesta fiskehistorier. Det är allt i från strömmingsfiske, tidiga morgnar med abborrmete eller kamp med den där gammalgäddan som lurar i vassen. Men det slutar inte där, till historierna hör även stekt strömming med potatismos, stuvad abborre på knäckebröd och gäddqueneller. Det är ett kulturarv, en del av dåtiden som verkligen förtjänar att även vara en del av framtiden.

Fisk från Östersjön kan vara en fantastisk resurs. Det är lokalproducerat i ordets sanna bemärkelse, och det är svårare att få färskare fisk än den som är upphämtad precis nästgårds. Det är klimatsmart, och en bra strategi för framtiden.

Med ett större fokus på småskaligt fiske kan vi, konsumenterna, få bättre produkter till ett bättre pris. Ett exempel på detta är försöket med Stockholms Fiskmarknad, där det blev tydligt att det finns en efterfrågan. Om mer information nådde ut till allmänheten skulle det vara enklare för oss konsumenter att veta hur man kan utnyttja denna resurs. Antagligen ska gravida fortsatt låta bli fisken från Östersjön, men många av oss andra kanske rent av skulle må bra av en lokalfångad fisk då och då?

Vad som behövs är mer kunskap – hos såväl forskningsinstitutioner som politiker och allmänheten. Hur påverkar övergödning havet? Vilka kvantiteter fisk kan på ett hållbart sätt tas upp? Hur minskar vi utsläpp och föroreningar? Och inte minst: vilket är det bästa receptet på gravad strömming?

Så var inte rädd, var nyfiken! Det finns så många sätt som Östersjön är en tillgång, en resurs, som vi gemensamt kan utnyttja. Och när vi vänder ansiktet mot solen och drömmer om sommaren, kanske kan det även finnas plats i våra drömmar för att dänga en riktigt fin östersjöfisk på grillen och göra alla grannar avundsjuka med dofterna som sprider sig.

Alexander Clemenson,
Generalsekreterare, Medveten Konsumtion

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.