Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverige borde införa förbud mot tiggeri så snart som möjligt"

1 av 1

Picasa

Debatt | 03/05/2015 13:21

Matts Willborg skriver att tiggarnas hyckleri är ett hån mot vår kultur, byggd på förtroende, och att svenska kommuner borde förbjuda tiggeri – för alla parters bästa.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi bör göra mer för att hjälpa tiggarna. Vi bör se till att våra politiker lokalt och i EU tar i ordentligt mot främst Rumänien och Bulgarien, och uppmanar de staterna att ta hand om alla sina medborgare. Dessa länder har fått stora pengar från EU för att förbättra romernas villkor, men inget händer. I en artikel i DN från 2014 går att läsa: ”under budgetperioden 2007 till 2013 avsatte EU 184 miljarder kronor till Rumäniens utveckling. 32 miljarder kronor av dem kunde användas för utbildning, sociala insatser och för att hjälpa landets fattiga – däribland romer. Men när ett drygt år återstod av perioden visade det sig att Rumänien endast hade plockat ut sex procent.”

Tiggarna säger att de inte får sjukvård i sina hemländer och att barnen inte får gå i skolan eller att föräldrarna inte har råd att betala bussen till skolan för sina barn. Har någon undersökande journalist ägnat tid till att nysta i den kontroversiella tråden och kolla fakta? Inte bara berätta anekdotisk om en tiggare de särskilt valt ut i Säffle eller Storuman, en person från en viss by i Rumänien. Varför inte tillämpa sedvanlig källkritik i den här frågan och vidga vyerna och materialet?

Tiggarnas dramaturgi är bara beklämmande och ömsesidigt förnedrande. De flesta medborgare är förmodligen tillräckligt skarpsynta för att genomskåda budskapen på tiggarnas skyltar. Vi är inte dummare än att vi förstår att tiggeriet är organiserat; hur skulle de annars varje dag hitta till ”sin” rätta plats i gathörnet eller utanför Systembolaget? Och vi tror inte helhjärtat på att tiggarna egentligen kommit hit för att för att arbeta och betala skatt.

Detta hyckleri och falskspel är inte bara en utmaning utan främst ett hån mot vår traditionella kultur bygd på förtroende, tillit och välvilja. Få människor tycker om att bli hånade varje dag i var och vartannat kvarter. Det är inte de enskilda stackars tiggarna som ska kritiseras utan hela den mer eller mindre organiserade tiggeriindustrin och de som försvarar den. Tiggarna är uppenbarligen inte här för att arbeta eller studera, de är tillfälliga besökare och har som EU-medborgare rätt att stanna i Sverige i tre månader utan visum. Stannar de längre vistas de illegalt i landet. Kommuner i Sverige bör för alla parters bästa i den lokala ordningsstadgan snarast införa förbud mot organiserat tiggeri.

Matts Willborg,
Pensionär

Håller du med?