Stockholm

"Vi gör evolutionen en tjänst genom att raka skrevet"

1 av 3
. Foto: Privat/TT
2 av 3
. Foto: Privat
3 av 3
. Foto: Ap

Nicole Rydén: "Varför är det ens en diskussion fortfarande? Även om det är 'bevisat av forskare' att det är mer ohygieniskt att raka av sig håret, så är det också bekräftat att det är ofarliga bakterier"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Nicole Rydén är 28 år, boende i Stockholm och jobbar hos Zodiak/Mastiff TV, med casting till ett TV-program

Följ henne på Instagram:@nicopic

Läs hennes blogg:nicoleryden.se

Samhället och trender utvecklas snabbare än evolutionen. Ditt skrev har anpassat sig efter hur just du har vant just ditt skrev vid bakteriefloran.

Jag lovar. Eller är det bara jag som har en teflonfitta? Där inget smuts fastnar? Mitt underliv mår, och har alltid mått helt fantastiskt. Trots att jag plockat bort varenda hårstrå sedan alltid.

Jag är helt övertygad om att det beror på hur jag tar hand om mitt underliv för övrigt.

Visst har vi mer hår i armhålor och skrev för att skydda mot bakterier. För där är det mer fukt. Det är fullt logiskt. Det är sen gammalt och från stenåldern när vi var grottmänniskor och inte hade tillgång till rena trosor, tvål och vatten.

Men vi utvecklas. Precis som med blindtarmen. Den är en överflödig rest från förr. Detsamma gäller visdomständerna, de behövs inte längre. Det är inte ens alla som får dem. För vi har ändrat våran kost och levnadssätt i takt med att samhället har utvecklats.

I dag är väldigt mycket annat än bara håret som styr hur ditt skrev mår. Saker i din omgivning, vad du äter, hur du tvättar dig, vem du ligger med och så vidare, med mera, etcetera.

Så varför är det här ens en diskussion fortfarande? Även om det är "bevisat av forskare" att det är mer ohygieniskt att raka av sig håret, så är det också "bevisat av forskare" att det är helt ofarliga bakterier som gillar att hänga runt ett helrakat skrev.

Dessutom, ohygieniskt i förhållande till vad? Hur bra är vi på att tvätta händerna efter ett toalettbesök?

Glöm inte heller att vi människor har utvecklat nya allergier senaste århundradet på grund av att vi lever för renligt och skyddar oss för mycket mot bakterier.

Återigen. Gör hur fan du vill. Att raka eller inte raka sig borde inte vara en fråga om vad forskare tycker om saken. Gör det som just ditt skrev mår bäst av. Gör det som du mår bäst av i din relation till dig själv. Sekundärt är vad din/dina partners vill med ditt skrev.

Ditt skrev är ditt beslut.

Därför gör vi evolutionen en tjänst, för snart kommer hygienen inte längre vara ett problem. Främst är den olika för alla. För alla våra kroppar är olika.

Så snälla, kan vi fokusera på göra samhället bättre för alla i stället. Till exempel genom att göra rättsväsendet, skolorna och sjukvården bättre?

Nicole Rydén,
Bloggare och caster för ett tv-program

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.