Stockholm

"Hälsohetsen har gått för långt när du gråter för att du äter glass"

Johanna Lindhe Hagdahl tycker att hälsohetsen har gått för långt.
Johanna Lindhe Hagdahl tycker att hälsohetsen har gått för långt. Foto: Privat

Johanna Lindhe Hagdahl skriver att dagens hälsohets har gått för långt. Hon menar att vi måste hitta ett hälsosamt förhållningssätt till mat och träning.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johanna Lindhe Hagdahl är 14 år och trött på samhällets hälsoideal.

Hälsosam. Nyttig.

När såg du de orden senast? Var det länge sedan? Jag tror inte det. De är överallt, i kvällstidningen, på sociala medier, i mataffären, i receptboken och på allas läppar.

Hälsosamma recept. Nyttigare godsaker. Så blir du hälsosam – gå ner fem kilo.

När blev hälsa endast om hur mycket du väger, äter och tränar? När? När jag skriver in hälsosam i Googles sökruta får jag upp: ”hälsosam mat”, ”hälsosam frukost” och ”hälsosam matblogg”. Visst, man ska inte basera sin kost på chips och glass, men jag tror att vi glömmer något.

Anorexia är ganska uppmärksammat i dagens samhälle. Kändisar som tagit sig ur sjukdomen intervjuas och hyllas. Vilket är fantastiskt, för det är en stor bravad att ha tagit sig igenom det. Det är ett helvete. Men jag har ännu inte sett en enda kvällstidning göra ett större reportage om ortorexi.

Vet ni vad som är det luriga med ortorexi? Att det är så inne.

Samhället vill att du ska vara nyttig. Du är duktig som tränar varje dag. Du är så duktig som tackar nej till muffinsen på jobbet och äter en medhavd kvarg i stället. Folk avundas dina magrutor. Du uppmuntras av vänner och av kvällstidningar. Ingen vet att du hela tiden fryser för att din fettprocent är för låg. Ingen vet att du började gråta när du blev bjuden på glass en gång för att du inte kunde tillåta dig den.

Men ingen reagerar på det här, för vi ser det som nyttigt och hälsosamt. Det är det ideal du ska sträva efter. Så länge du passar in i samhällets mall av vad som är hälsosamt bryr sig ingen om hur du mår psykiskt.

Vet ni vad?

Jag har testat att tacka nej till den där glassen så många gånger, med både anorektiska och ortorektiska tankar i bakgrunden. Det har inte gjort mig lyckligare. Jag ser människor överallt, framförallt på sociala medier, som älskar sin proteingröt men inte minns senaste gången de åt vanligt godis.

Jag tror inte att hälsosamt är att aldrig äta socker, att träna minst fem gånger i veckan eller att leva på kyckling och bulgur.

Jag tror inte på det.

Jag tror att hälsosamt är att äta glass fem gånger en vecka och ha ett par grymt roliga träningspass.

Jag tror att hälsosamt är att få ett påskägg av en kompis och bli tårögd av omtanken.

Jag tror att hälsosamt är att träna för att det är sjukt roligt ibland, och skippa det när du bara vill chilla i soffan och glo på tv-serier.

Jag tror att hälsosamt är att äta choklad ibland och gurkstavar ibland.

Det har tagit lång tid för mig att förstå det. Och när jag väl förstått det, har jag sett hur samhället inte håller med mig. Självklart finns det dem som mår bra av att avstå socker. Som mår bra av att träna mycket. Dock finns det så många som gör det av fel anledning. Som gör det för att vara ”hälsosamma”.

Jag vill inte att det ska vara så.

Gå och ät den där chokladen om du vill ha den. Ta en springtur för att du har lust med det. Skit i vad samhället säger, för det finns ingen annan än du som vet vad som är hälsosamt för dig.

Johanna Lindhe Hagdahl

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.