Märta Martin-Åkesson och Johan Krogh
1 av 4
Märta Martin-Åkesson och Johan Krogh - Foto: Privat/Jens Sjunnesson/TT
Märta Martin-Åkesson är ordförande för CUF Storstockholm.
2 av 4
Märta Martin-Åkesson är ordförande för CUF Storstockholm. - Foto: Privat
Johan Krogh är andre vice ordförande för CUF Storstockholm.
3 av 4
Johan Krogh är andre vice ordförande för CUF Storstockholm. - Foto: Jens Sjunnesson
4 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Lagen förbjuder folk att ställa ut utemöbler – det är helt absurt"

Märta Martin-Åkesson och Johan Krogh skriver att Sveriges strandskyddslagstifning måste ändras. I dagsläget innebär den problem för tomtägare som vill bygga ut sina hem eller ställa ut utemöbler.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Märta Martin-Åkesson är ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund Storstockholm.

Johan Krogh är andre vice ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund Storstockholm.

Följ honom på Twitter: @johkro11

Nuvarande strandskyddslagstiftning i Sverige är både hård och trög. Den förbjuder all nybyggnation inom hundra meter från vatten vilket även innefattar diken och mindre pölar. Att den dessutom förbjuder någon att sätta in ett större fönster än det befintliga, såga ner ett träd eller ställa ut en utemöbel är absurt. Milt sagt skulle en kunna säga att den ställer till en hel del besvär för många vanliga människor.

Strandskyddet hindrar bostadsbyggande på landsbygden vilket är förödande då många vill bo i ett strandnära läge. Den hindrar också bostadsbyggande i storstadsregioner då den förbjuder utbyggnation och nybyggnation av hus vilket gör att människor inte kan bygga ut sina hus eller flytta dit de vill. Det är viktigt att ta till vara på de fina naturvärdena vi har i Sverige men tyvärr hindrar nuvarande lagstiftning det. Att avskaffa nuvarande strandskyddslagstiftning och i stället låta kommuner och regioner själva utforma sitt strandskydd efter egna förutsättningar är bättre.

Stockholm och Ångermanland har inte samma förutsättningar och då är det konstigt att lagen ser likadan ut. Genom att låta Stockholm forma sitt eget strandskydd anpassat efter sina förutsättningar och dito för Ångermanland kan friheten för individen öka utan att naturen skadas mer.

Det finns också en ägarrättslig synvinkel på lagen. I domar går det att läsa att ett större fönster på ett hus kan vara kränkande för de människor som går förbi utanför. Lagen skyddar alltså inte ägaren av tomten utan tycker det är viktigare att en främmande människa inte ska bli kränkt för att de boende i huset kan se på hen. Människor betalar dyrt för sina tomter och är dessutom ansvariga för förvaltningen av dem. Då är det också viktigt att lagstiftningen skyddar ägaren. Är det någon som ska känna sig kränkt borde det vara ägaren som måste stå ut med en massa folk stirrande rakt in i huset.

Vi hoppas att regeringen tar ansvar och ser över rådande lagstiftning. Det är inte okej att många människors drömmar går i kras bara på grund av en förlegad lagstiftning. Sverige måste ha ett modernt och flexibelt regionalt strandskydd anpassat efter de lokala förutsättningarna, inte ett trögt och hårt strandskydd som tror hela Sverige ser likadant ut.

Märta Martin-Åkesson, ordförande CUF Storstockholm
Johan Krogh, andre vice ordförande CUF Storstockholm

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.