Cirkusdjur tvingas till beteenden som inte är naturliga för dem menar Daniel Rolke.
1 av 6
Cirkusdjur tvingas till beteenden som inte är naturliga för dem menar Daniel Rolke. - Foto: Privat/TT
Inte bara belöningar utan även bestraffningar får cirkusdjur att göra konster.
2 av 6
Inte bara belöningar utan även bestraffningar får cirkusdjur att göra konster. - Foto: Ap
När uppträdandet är över tvingas djuren in i trånga utrymmen.
3 av 6
När uppträdandet är över tvingas djuren in i trånga utrymmen. - Foto: Ap
Daniel Rolke säger att djuren mår psykiskt dåligt när de inte för utlopp för sina instinkter.
4 av 6
Daniel Rolke säger att djuren mår psykiskt dåligt när de inte för utlopp för sina instinkter. - Foto: Ap
Ett lejon rider på en häst på en cirkus i Kina.
5 av 6
Ett lejon rider på en häst på en cirkus i Kina. - Foto: STR
Daniel Rolke är talesperson för Djurrättsalliansen.
6 av 6
Daniel Rolke är talesperson för Djurrättsalliansen. - Foto: Privat

Till alla föräldrar: "Cirkusdjuren plågas för att roa era barn"

Daniel Rolke från Djurrättsalliansen menar att det inte är någon hemlighet att cirkusdjur tränas med bestraffning och utsätts för djurplågeri.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande, ideell djurrättsorganisation. De kämpar mot djurplågeri och förmedlar sitt budskap genom demonstrationer och informationskampanjer.

Läs mer om dem på: djurrattsalliansen.se

För omkring en vecka sedan genomfördes den största räddningsaktionen av cirkusdjur någonsin, då ett 40-tal djur räddades från en cirkus i Indien.

Myndigheterna återkallade cirkusens tillstånd och djuren beslagtogs och har nu fått nya hem i så kallade djurfristäder. Kritiken mot cirkusar är stark på många håll i världen och inte minst i Sverige, där Cirkus Scott upphörde med elefanter under hösten 2013. Trots det turnerar just nu flera cirkusar med djur runt om i Sverige.

Djuren på cirkus tränas hårt redan när de är små i syfte att radera ut naturliga beteenden och instinkter. De lär sig, med hjälp av belöningar och bestraffningar, att utföra onaturliga konster och att hysas in i trånga utrymmen och transporter under tiden utanför manegen. Cirkusdjuren fraktas runt och visas upp tills deras kroppar och psyken är så nedbrutna att de betraktas som uttjänta.

Många gånger hyrs djuren in från utlandet, där de under vinterhalvåret fortsätter att turnera, inte sällan i länder som helt saknar djurskyddslagar. Att många cirkusar i Europa utövar systematiskt våld i syfte att skrämma djuren till underkastelse är knappast någon hemlighet.

Djurens vardag skiljer sig rejält mot hur deras artfränder lever i det fria. Som exempel kan nämnas hur elefanter i naturlig miljö dagligen vandrar milslånga sträckor tillsammans med sin flock. På cirkus har dessa intelligenta och sociala varelser ingen möjlighet att få utlopp för sina behov, vilket leder till stress och uttråkning.

Detta kan visa sig genom stereotypa beteenden, det vill säga ett ständigt upprepande av en rörelse såsom att gunga fram och tillbaka eller maniskt tugga på något föremål, som ibland är direkt skadliga. Det är också vanligt att djuren blir apatiska eller aggressiva. Det finns gott om exempel på djur som plötsligt löper amok i cirkusmanegen eller skadar andra djur och sina skötare.

Sverige skryter ofta om världens bästa djurskyddslag men trots det så är det fortfarande tillåtet med djur på cirkus i Sverige. Ett flertal länder, däribland Kroatien, Bulgarien, Österrike, Grekland, Nederländerna, Cypern, Bolivia har förbjudit vilda djur på cirkus.

Även Sverige bör anpassa sig till en modern samhällssyn där hänsyn tas till alla levande och kännande individer. Även Sveriges veterinärförbund har föreslagit ett förbud mot vilda djur som elefanter och sjölejon på cirkus.

Det finns i dag ett flertal djurfria cirkusar, där nöje inte sammankopplas med lidande. Låt barnen gå på cirkus men utan djur! Låt djuren slippa vara offer för en förlegad underhållningskultur och låt barnen lära sig empati för alla samhällets individer.

Daniel Rolke,
Djurrättsalliansen

/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
stats
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.