Tisdag 26 Okt
Stockholm

"Hur kan ni amma ert barn samtidigt som ni har sex?"

Elaine Eksvärd tycker att det är fel att föräldrar har sex och ammar sina barn samtidigt.
1 av 3
Elaine Eksvärd tycker att det är fel att föräldrar har sex och ammar sina barn samtidigt. Foto: Privat/TT
Att barn är för små för att förstå att de har sex är inget argument menar Elaine Eksvärd.
2 av 3
Att barn är för små för att förstå att de har sex är inget argument menar Elaine Eksvärd. Foto: Privat
Elaine Eksvärd ifrågasätter hur föräldrar kan tända på varandra med ett barn i sängen.
3 av 3
Elaine Eksvärd ifrågasätter hur föräldrar kan tända på varandra med ett barn i sängen. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

Elaine Eksvärd rasar över föräldrar som ammar sina barn samtidigt som de har sex. Hon menar att barn ska skyddas från sex oavsett ålder.

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Elaine Eksvärd är retoriker, feminist och barnrättskämpe.

Följ henne på Twitter: @ElaineEksvard

Jag läser Aftonbladets sida och det nya programmet "Älskade unge" En stor bild av två kvinnor som skrattar och rubriken lyder ”Har sex och ammar – på samma gång”. Jag förstår inte det roliga, blir upprörd och skriver om saken på Instagram där en vild debatt uppstår som jag aldrig hade kunnat ana skulle finnas. På en sida står jag och många andra och pratar om barnens rätt till att slippa bevittna eller vara i kroppskontakt med någon som har sex.

På den andra sidan står ett gäng vuxna i detta fall kvinnor och pratar om vuxnas rätt till sex, ”Barnet förstår inte” ,”Det var så längesen vi hade sex att vi blev tvungna” och det mest förhistoriska argumentet "lägg er inte i vårt familjeliv". Tillåt mig "lägga mig i".

Bara för att ett barn inte kan prata, välja eller säga ifrån så är sex alltid något som ska ske utan att barnen ska behöva bevittna/beröra det. Att säga ”Men vi var så kåta, stackars oss” drar fokus från barnets bästa. Jag mår illa och jag blir arg. Jag är arg på de som vrider debatten från barnens rätt, till vuxnas rätt till sex trots att ett barn är med i bilden. Det är förbjudet att visa barn porrfilm oavsett ålder, hur är det att visa barn sex IRL?

"Men barnet sover ju!” En invändning till som kanske stämmer i vissa ammande fall. Min följdfråga i sovande fallen: Hur kan du se barnet äta från bröstet till din partner och fortfarande vara kåt? Hur kan du känna barnet äta och samtidigt känna för att ha sexuell interaktion med din partner? Och vad händer med ensamstående pappor och mammor? Ser ni bilden?

Med era argument måste det ju vara mer än ok för dem att onanera och runka medan de matar sitt barn? Det är ju desto svårare att få till det när man är ensamstående förälder. Och vad säger några av er feminister? Se denna sextörstande man – ensamstående pappa – dra fram sitt könsorgan medan han matar sin bebis sovande/vaken med flaskan. Är det lika lätt att försvara? Han kan använda exakt samma argument som ni. Vad säger ni vuxnas-rätt-till-sex-förespråkare?

Jo, jag ska berätta vad några har sagt hittills. En som medverkar i Aftonbladets program ”Älskade unge” kallar oss som blir upprörda för ”Fårskallar” för att vi gick på rubriken som Aftonbladet satte samtidigt som hon jublar över de höga tittarsiffrorna. En annan vrider det hela till en feministdebatt eftersom jag som kvinna med min avvikande åsikt i frågan ”hoppar på” andra kvinnor som vill amma och sexa. En annan hävdar att jag har ”Moralpanik”. Inom retoriken kallas detta för fokusering – man drar fokus från problemet och väljer att lyfta ett helt annat.

Det här är ingen feministdebatt. Det är vuxna som lyfter barnens rätt till att slippa bevittna sex oavsett hur små de är. Och vem har sagt att jag kritiserar kvinnor? Jag fattar inte hur någon vuxen – varken pappan eller mamman – kan tänka sig att ha sex medan ett barn ligger och suger på mammas tutte. Jag fattar att de inte tänder på sina barn (det hoppas jag vid Gud att de inte gör), men det är inte det som det handlar om. Det handlar om barnens rätt att slippa vara i kroppskontakt med, eller i synfält av/från två vuxna som har sex.

"Men barnen förstår inte!” är det slutgiltiga argumentet. Det må va hänt. Döda förstår inte att vi dansar vals på deras grav, ändå avstår vi av respekt. Blinda förstår inte att vi pekar fuck-you framför deras ansikten, ändå avstår vi av respekt. Barn förstår inte att deras föräldrar har sex medan de matas, ändå avstår vi av respekt och brist på upphetsning eftersom barnet är med i bilden.

Min önskan är att det sista var lika självklart för folk som de två föregående. Men i stället för att tänka över det så drar många i stället feministkortet och kallar mig kvinnohatare, andra sexkortet och kallar mig ”sexförbjudande varelse med moralpanik”. Och jag? Jag kallar er respektlösa mot barnen både för att ni låter amning och sex ingå i samma akt och för att ni drar fokus från det debatten handlar om – barnen – inte ditt pulserande jävla underliv.

Elaine Eksvärd,
Retoriker, feminist och barnrättskämpe

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela