"Politikerna får inte blunda för massakern på Medelhavet"

- 14/05/2015, 07:32 -
1 av 4

Privat/TT

2 av 4

AP

3 av 4

Privat

4 av 4

AP

Alma Tallborn anser att våra politiker bär ansvaret för de flyktingar som söker sig till Europa. Hon menar att asyl är en mänsklig rättighet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är lättare att hantera, att bemöta, en partiledare som säger något dumt i debatt. Beklagliga uttalanden bemöts av krav på att be om ursäkt, att rätta sig, att förklara, eller till och med att avgå. Det är lättare att föreställa sig, att förstå och engagera sig i.

Det är lättare att uttala sig om sin misstro till en partiföreträdare än om sin misstro till samhällets uppbyggnad och struktur. Det är lättare att blunda för medelhavets offer än att ta in den fruktansvärda verklighet som i dag präglar Europas kust.

Att sätta sig in i en flyktings situation, som flyr över medelhavet, är för oss flesta omöjligt och skrämmande. Vägen mot ett öppet Europa är lång och svår men livsavgörande och otroligt viktig. De första två månaderna av 2015 dog det fler människor på medelhavet än under hela 2014. Det är svårt att hantera och vi gör det alla olika.

Överallt på sociala medier ser man folk som borstar av sig den verklighet som är Europas ansvar och skuld. Okej, gör det ni. Jag förstår att det är jobbigt. Sorgens första steg är förnekelse. Men medan vi trampar på sorgens första stadie fortsätter folk dö på medelhavet. När EU-direktiv omöjliggjort säkra vägar till Europa, och lämnar människor med människosmugglare och rangliga båtar som enda alternativ känns det, för mig, självklart var ansvaret ligger.

Asyl är en mänsklig rättighet, och att många försöker ta bort skulden från en institution som aktivt motarbetar det, är sorgligt i sig. Att sörja är en lyx vi inte har råd och tid med förrän problemet är löst, förrän det finns lagliga vägar till Europa.

Till dess kan vi inte fastna i den mediehets som sker just nu i samband med partiledardebatten. Dialogen måste vändas ifrån beklagliga uttalanden och gå tillbaka till att fokusera på det som faktisk är viktigt. Det är inte så här man bemöter den fruktansvärda massaker som just nu sker på medelhavet. Vi måste engagera oss.

I stället för att kräva partiledares avgångar bör vi ställa krav på mänskliga rättigheter och kräva att politiker i hela Europa värderar människors liv högre än vad debatten visar i dag. Att pengar och bekvämlighet i dag står över mänskligt liv är inte okej, och är vad debatten bör handla om.

Det är inte lätt, men det är dags att vara stark. Det är dags att försöka förstå, engagera sig och att känna. Känna orättvisan, ilskan och viljan mot den verkliga förändringen.

Alma Tallborn,
Språkrör Grön Ungdom Väst