Fredag 16 Apr
Stockholm

Leif Mannerström: Ge politikerna skräpmaten de tvingar i våra äldre

1 av 14
2 av 14
3 av 14
4 av 14
5 av 14
6 av 14
7 av 14
8 av 14
9 av 14
10 av 14
11 av 14
12 av 14
13 av 14
14 av 14

Leif Mannerström skriver att den rödgröna regeringen skiter i våra äldre. Pensionärerna byggde vårt land, men vi tvingar i dem äckliga halvfabrikat som tack.

Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Leif Mannerström är en av domarna i Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock. Vid sidan om det har han drivit en rad fina restauranger, och har medverkat i flera matprogram.

I september 2013 skrev jag en debattartikel, där jag uppmanade regeringen att äta den mat som serveras på äldreboendena i landet. Jag ville se en förändring, men mina förhoppningar var låga redan då och nu finns de inte kvar.

Jag är besviken på våra förtroendevalda. De skiter fullständigt i pensionärerna.

Det här var två år sen och trots att regeringen gick till val med ett löfte om en förbättring, är det ingen skillnad. Och tyvärr tror jag inte att vi någonsin kommer att se en.

Politikerna måste ta sitt ansvar och värna om de människor, som har varit med och byggt vårt samhälle. De har arbetat och slitit hela livet, och de förtjänar mat som är lagad med omtanke. Vi kan inte blunda för problemet bara för att de äldre bor bakom boendets stängda dörrar.

Och vet du, det handlar inte bara om pengar. Det är inte svårt att göra bra mat med de resurser som finns. Problemet är att allt för många av de som lagar maten är bekväma och lata. De bryr sig inte om de gamla.

Bra mat lagas med engagemang. Den som vill den kan. Det handlar om empati och en vilja att ge våra äldre det bästa. De förtjänar bättre än uppvärmt halvfabrikat som har legat och dragit sig alldeles för länge i kantinerna.

Ge pensionärerna mat de känner igen. Den mat de älskar. Husmanskost – fläsk med rotmos och köttbullar. Det är politikernas ansvar att sätta press på de som lagar maten åt de äldre.

De som bor på boendena har inget annat alternativ. De är fast där och äter tråkig mat i opersonliga lokaler. Mat är mer än bara föda, det är en värdefull stund som ska avnjutas med vänner, men när de äldre klagar anses de mest till besvär.

Så får det absolut inte vara!

Men vi får inte glömma bort att det finns de som gör en fantastisk insats i köket. Uppmuntra fler att arbeta så och gör dem till en förebild för de som har tappat lusten.

Så ta ert ansvar regeringen. Behandla våra äldre med den omsorg de förtjänar.

Leif Mannerström,
Stjärnkock

Förtjänar våra äldre bättre mat?
Tack för din röst!
Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela