Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska Freds: "The Singing Sailor är en känga mot Ryssland – alla andra förstår det"

- 15/05/2015, 08:01
1 av 3

Privat/Faksimil

2 av 3

Privat

3 av 3

Faksimil

Anna Ek från Svenska Freds skriver att deras kampanj ”The Singing Sailor” ska tolkas som kritik mot förtrycket mot HBTQ-personer i Ryssland.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

David Lindén reser ett antal frågeställningar och för fram en hel del felaktigheter om vår kampanj The Singing Sailor” i en debattartikel här på Nyheter24. Låt mig besvara några av dessa.

Lindén undrar om Svenska Freds har missat hur homosexuella behandlas i Ryssland. Det har vi inte. Tvärtom. Att situationen för HBTQ-rörelsen i Ryssland är fruktansvärd är något vi lyfte fram både i TV4 Nyhetsmorgon och i en intervju här på Nyheter24 i måndags, för att ta två av många möjliga exempel.

Lindén verkar vidare helt ha missat att i princip all den rapportering från den fria pressen såväl i Sverige som internationellt om ”The Singing Sailor” uppfattat just denna tydliga känga mot förtrycket i Ryssland. Vad detta beror på kan bara Lindén själv svara på.

På frågan om varit ubåtar eller inte på svenskt vatten gör Lindén en stor motsägelse i sin egen argumentation. Jag vet inte om det är ett desperat försök att hitta en angreppsvinkel eller om det är något annat. Lindén hänvisar själv till att Försvarsmakten inte har kunnat fastställa nationaliteten på ubåten som sägs ha varit här, men drar sedan slutsatsen att det är problematiskt att vi gör samma sak genom att lyfta fram olika exempel på att ingen kunnat identifiera ubåten.

Vi pekar på det faktum att allas mänskliga rättigheter, inklusive HBTQ-personers rättigheter, och fred är något som måste komma i första hand. Inte upprustning och militära maktmedel. Vi är kritiska till den upprustning som pågår såväl i Ryssland som i Sverige. Stater som väljer att gå upprustningens väg tar resurser från det viktiga freds- och människorättsarbetet och går miste om en möjlighet att skapa en hållbar fred för alla.

David Lindén bortser från det faktum att budskapet på skylten är formulerat på engelska, ryska och för säkerhets skull även i formen av morse-signaler. Det finns alltså inget stöd för att vi skulle rikta mindre kritik mot Ryssland än mot någon annan.

Angående fredsorganisationers samröre med främmande makter kan jag bara konstatera att det är samma desperata anklagelser som Putin riktar mot freds- och människorättsorganisationer i dagens Ryssland, något som våra samarbetspartners i Ryssland och Östeuropa tyvärr är väl bekanta med.

Anna Ek,
Ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Förstod du kritiken mot Ryssland?