"Sorgligt att ni inte kan ha roligt utan alkohol"

- 19/05/2015, 12:19 -
Adam Jonsäll tycker att man ska kunna fira studenten utan alkohol
1 av 4

Adam Jonsäll tycker inte att tradition är ursäkt nog att dricka sig full på studenten.

Alkohol förknippas väldigt starkt med studenten
2 av 4

Han menar att allt för många anser att firande går hand i hand med alkohol.

TT NYHETSBYRÅN

Adam Jonsäll står för en nykter student
3 av 4

Adam Jonsäll anser att det är tråkigt att inte fler vågar vara nyktra på studenten.

Privat

Studenter på ett studentflak i Stockholm
4 av 4

Nu uppmanar han fler att våga vara vägra alkohol på studentdagen.

TT NYHETSBYRÅN

Adam Jonsäll vill fira sin student utan att känna pressen att dricka alkohol. Han menar att vi i Sverige har en snedvriden bild där fest alltid förknippas med fylla.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag skulle vilja svara dig Frederik Bering Romell angående din önskan att få fria studenten med ”en snaps och lite skumpa” och berätta för dig varför det gör mig så otroligt sorgsen att höra. Precis som du ska jag ta studenten inom en snar framtid och önskar inget hellre än att få fira med mina, som du uttrycker det ”krigare” till vänner, att vi fullbordat den här stora resan genom skolväsendet. För till 110 procent håller jag med om det. Detta är något som är värt att fira i allra högsta grad. Vi har gått i skolan och väntat på den här dagen majoriteten av våra liv, så klart ska den uppmärksammas. Vi ska firas tillsammans och ha otroligt kul.

Det som dock gör mig så sorgsen är att detta alltid måste innebära alkohol. Så fort något är värt att fira, ska det firas med alkohol. Ju mer alkohol desto bättre. Midsommar firas med snaps, jul firas med vinglögg, nyår och studenten firas med champagne samt resten av Systembolagets sortiment.

Jag tycker att det är lite tragiskt att det satts ett likhetstecken mellan ”hur roligt man har” och ”antal shots, öl eller glas vin man druckit”. Vilket inte alls egentligen är sant om man även tänker på de negativa aspekterna med att supa sig redigt full, exempelvis en härlig bakfylla, minnesförlust och för att inte tala om när man kräker ner kompisens bil.

Samtidigt lever många under illusionen att man inte kan ha roligt utan alkohol, vilket jag kan förstå är svårt att tro. Alkohol är lugnande vilket gör att människor glömmer sina bekymmer för en tid. Knepet är att göra det ändå.

Jag kan även till viss del förstå viljan av att följa en tradition med till exempel champagnefrukost. Även om jag inte är en person som gärna håller fast vid traditioner förstår jag att det finns människor som gör det, men jag förstår inte alls varför du skulle behöva komma till skolans område berusad? Känns det verkligen som en nödvändig rättighet?

Jag vet även att det finns människor som kommer argumentera emot mig och säga: ”Men äldre människor är inte mycket bättre! Varför får de härja runt och inte vi? Vi är också vuxna. ” Till detta kan jag bara svara att ja, den alkoholcentrerade kulturen finns i nästan alla åldersgrupper och att våra föräldrar ibland inte kan bete sig är inget undantag. Men jag skulle bara vilja uppmana studenter i Västerås stad, och resten av Sveriges kommuner, att ni inte behöver vara som era föräldrar.

Ut och fira, det är vi alla värda. Skrik och sjung och var glad. Fira att du är vuxen med en vuxen syn på alkohol!

Adam Jonsäll