Ahmed Al-Wandi menar att få framgångsrika personer har lyckats utan motgångar.
Ahmed Al-Wandi menar att få framgångsrika personer har lyckats utan motgångar. - Foto: Privat

"För att bli bra måste man våga vara dålig"

Ahmed Al-Wandi anser att vi inte ska se nederlag som något negativt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ahmed Al-Wandi går sista året på läkarprogrammet i Uppsala och har representerat Sverige i EM i karate.

Förutom det driver han facebooksidan Ingen etikett.

"Ingen som är före sin tid blir uppskattad i nuet".

När man hör de orden går tankarna direkt iväg till de stora revolutionärerna så som Albert Einstein, Isaac Newton, Marie Curie etcetera. Alla upptäckte stora saker, och alla har blivit ifrågasatta. Bland annat Einstein av sin lärare där denne sa följande till hans pappa: ”It doesn’t matter what he does, he will never amount to anything.”

Exemplen på sådana historier är många. Det som är gemensamt för alla de som fått revansch, är att de vid något tillfälle haft ett sådant förnedrande ögonblick.

Jag skrev en gång ett citat om detta: ”Man måste utstå ett bittert nederlag för att få smaka på revanschens sötma.”

Problemet är om ”ett bittert nederlag” blir flera. Det är lite som en boxare som får ta emot slag. Ju fler man får ta emot, desto större är sannolikheten att man blir knockad. Något av det bästa man kan göra är att undvika slagen, vilket i det här fallet betyder att man undviker de som insisterar på att man inte kommer att lyckas med något.

”Men man måste ju kunna ta kritik.” Konstruktiv kritik där den som kritiserar försöker få en person att nå sitt mål är bra. Kritik som handlar om att man ska sluta försöka nå det man siktar mot är bara destruktivt.

Det andra en boxare kan ta till är att bli duktigt omplåstrad i rondpauserna, så att man får bästa möjliga återhämtning efter de slag man fått ta emot. Detta innebär i praktiken att man omger sig med människor som stöttar en när det tar emot. Som påminner en om ens potential och som tror på en när andra säger att det inte går.

Men om man bara duckar undan för slag kommer man inte att vinna en boxningsmatch. Det idiotsäkra sättet att besegra en motståndare på är att ta emot dennes starkaste slag. Kan man göra det utan att det har effekt kan denne hälsa hem. Allt är förlorat. Den kan inte rucka dig på något sätt.

Kan man på samma sätt omfamna det faktum att hån och misstro ofta är ett nödvändigt steg om man ska uträtta stordåd, så är varje gliring man får ett tecken på att man är på rätt väg.

Om du har några planer på att försöka uppnå det du verkligen förtjänar kommer någon garanterat prata högljutt om hur dålig du är, antingen för dig, eller för andra. Tänk på vad det innebär! Den pratar alltså hellre om det än sitt eget liv. Det är personens högsta prioritet vid just det tillfället. Det visar på vilken person det är, men framförallt vilken person du är och vad du är på väg mot.

Ahmed Al-Wandi

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.