Ahmed Al-Wandi menar att få framgångsrika personer har lyckats utan motgångar.
Ahmed Al-Wandi menar att få framgångsrika personer har lyckats utan motgångar. - Foto: Privat

"För att bli bra måste man våga vara dålig"

Ahmed Al-Wandi anser att vi inte ska se nederlag som något negativt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ahmed Al-Wandi går sista året på läkarprogrammet i Uppsala och har representerat Sverige i EM i karate.

Förutom det driver han facebooksidan Ingen etikett.

"Ingen som är före sin tid blir uppskattad i nuet".

När man hör de orden går tankarna direkt iväg till de stora revolutionärerna så som Albert Einstein, Isaac Newton, Marie Curie etcetera. Alla upptäckte stora saker, och alla har blivit ifrågasatta. Bland annat Einstein av sin lärare där denne sa följande till hans pappa: ”It doesn’t matter what he does, he will never amount to anything.”

Exemplen på sådana historier är många. Det som är gemensamt för alla de som fått revansch, är att de vid något tillfälle haft ett sådant förnedrande ögonblick.

Jag skrev en gång ett citat om detta: ”Man måste utstå ett bittert nederlag för att få smaka på revanschens sötma.”

Problemet är om ”ett bittert nederlag” blir flera. Det är lite som en boxare som får ta emot slag. Ju fler man får ta emot, desto större är sannolikheten att man blir knockad. Något av det bästa man kan göra är att undvika slagen, vilket i det här fallet betyder att man undviker de som insisterar på att man inte kommer att lyckas med något.

”Men man måste ju kunna ta kritik.” Konstruktiv kritik där den som kritiserar försöker få en person att nå sitt mål är bra. Kritik som handlar om att man ska sluta försöka nå det man siktar mot är bara destruktivt.

Det andra en boxare kan ta till är att bli duktigt omplåstrad i rondpauserna, så att man får bästa möjliga återhämtning efter de slag man fått ta emot. Detta innebär i praktiken att man omger sig med människor som stöttar en när det tar emot. Som påminner en om ens potential och som tror på en när andra säger att det inte går.

Men om man bara duckar undan för slag kommer man inte att vinna en boxningsmatch. Det idiotsäkra sättet att besegra en motståndare på är att ta emot dennes starkaste slag. Kan man göra det utan att det har effekt kan denne hälsa hem. Allt är förlorat. Den kan inte rucka dig på något sätt.

Kan man på samma sätt omfamna det faktum att hån och misstro ofta är ett nödvändigt steg om man ska uträtta stordåd, så är varje gliring man får ett tecken på att man är på rätt väg.

Om du har några planer på att försöka uppnå det du verkligen förtjänar kommer någon garanterat prata högljutt om hur dålig du är, antingen för dig, eller för andra. Tänk på vad det innebär! Den pratar alltså hellre om det än sitt eget liv. Det är personens högsta prioritet vid just det tillfället. Det visar på vilken person det är, men framförallt vilken person du är och vad du är på väg mot.

Ahmed Al-Wandi

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.