Fredag 14 Maj
Stockholm

"Nej, jag tänker inte låta min 1-åriga son skrika sig till sömns"

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Linn Molle är mamma till ettåriga Love, och har tröttnat på att folk säger åt henne att låta sin son skrika sig till sömns ensam på kvällarna.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linn Molle är 23 år och mamma till ettåriga Love. Hon är även bonusmamma till en fjortonåring och en sexåring.

Läs hennes blogg: nouw.com/MammaLinn

Följ henne på Instagram: @linn.molle

Det här med samsova med sin bebis är ett samtalsämne man ser väldigt mycket av. Många pratar om hur man kan få barnet sova i eget rum och sova egen säng.

Men jag känner personligen att varför tvinga mitt barn till något han uppenbarligen inte vill. Min son som är 15 månader och har sovit bredvid mig varje dag ända sedan han föddes. Och jag har nattat honom i min famn sedan dag ett.

Jag kan erkänna att en del har varit för mig med.

Men inom många föräldraskapsfilosofier tror man inte på metoder där barnet skall lära sig att sova själv. Den mest kända är nog femminutersmetoden, eller somna-själv-metoden. I Sverige är det barnläkare Berndt Eckerberg som utvecklat och är den ivrigaste förespråkaren av den.

Grundtanken med femminutersmetoden är att barn som somnar på egen hand blir tryggare och sover bättre. När barnet vaknar så kan det tryggt somna om av sig själv. Detta ärså klart bra till en viss del, men metoden kallas även ”skrikmetoden” då många barn helt enkelt får skrika tills de somnar, och somnar för att de ger upp.

Ja, barnet somnar efter protester och skrik. Frågan är ju bara varför de slutar protestera. Det är nog säkert att anta att de helt enkelt gett upp hoppet om att föräldrarna alls skall bry sig om att de skriker, och det hade jag personligen inte klarat av. Bara tanken är olidlig.

Det finns så otroligt många olika metoder, och det är så klart upp till var och en att testa själva, men för mig funkar det bara inte att låta barnen skrika. Jag har flera gånger fått höra att "Linn, han dör inte av att skrika lite"

Och nej, jag vet att han inte kommer att dö av att skrika, men jag är hans mamma och att ta hand om och hjälpa honom är det viktigaste uppdraget jag har. Att trösta mitt barn och se till så att han är trygg och säker.

Och här kommer ett faktum: barnet behöver närhet!

Jag dömer inte någon annan förälder, och jag försöker inte klanka ner på någon. Men jag är så jävla trött på att folk försöker säga åt mig hur JAG ska natta MIN son. På att folk försöker säga åt mig vad som är bäst för honom.

Som de flesta nyblivna föräldrar har jag läst väldigt mycket om plötslig spädbarnsdöd, och då känns det så klart också säkrast att ha Love bredvid mig och känna/höra han andas. Dessutom har jag ständig koll på att han ligger på rygg när han sover.

Jag anser inte att det är fel att ge mitt barn trygghet och kärlek. Jag har sagt att han får ligga i våran säng tills han själv väljer att sova i sin egna säng hela nätterna.

Fram till dess kommer jag fortsätta njuta av att ha den mysigaste och gosigaste jag vet bredvid mig varje natt.

Linn Molle,
Mamma till Love, 1 år

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela