"Därför skrev vi boken 'Do you wanna play with my beaver?'"

Författarna till barnboken "Do you wanna play with my beaver" berättar varför de skrev boken, och varför det måste få finnas skämtsamma barnböcker om det kvinnliga könsorganet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om projektet

Hjälp till att göra boken till verklighet här:

kickstarter.com/projects/777156989/do-you-want-to-play-with-my-beaver

För typ en månad sedan läste vi en artikel här på Nyheter24 om en ”barnbok”. Boken hette ”Do you want to play with my balls?” och innehöll söta bilder på pojkar som leker med sina ”bollar”, underförstått sina pungkulor. Charmigt och roligt, tyckte många. Och visst, det var det väl. Men - kände vi - ännu ett sätt som killar kan skoja om sitt könsorgan på. Vi tjejer då? Kan vi skoja på samma sätt om vårt kön?

Vi bestämde oss för att testa, och inom kort hade vi skrivit en motsvarande bok om fittan. Den heter ”Do you want to play with my beaver?” I den får vi möta bland annat möta Carrie och Samantha som leker med en stor, hårig bäver – som så klart gillar att bli blöt. Ja, du läste rätt, stor och hårig.

För så kan fittan se ut. Och det är något som vi måste börja snacka om. I dag går allt fler tjejer till plastikkirurgen och opererar sina fittläppar mindre för att de tror att det är så en fitta måste se ut. Och hår? Många lägger tusentals kronor varje år på att raka, vaxa och lasra bort något som lika gärna kan få vara kvar.

Konsekvenser blir dessutom att många inte njuter fullt ut när de har sex med någon de gillar, för deras hjärnor är ockuperade med tankarna: ”Duger mitt kön? Duger min kropp? Duger jag?”

Så här ska det inte vara.

Ja, vi undrar varför tjejers erogena zoner fortfarande så himla tabu? På Instagram censureras våra bröstvårtor medan männens får visas helt fritt. Och små flickor med nästintill inga bröst använder BH, främst för att dölja sina bröstvårtor. Är det rimligt? På offentliga platser manas ammande kvinnor att inte visa sin urringning. Reklam för mensskydd visar alltid någon suspekt blå vätska i stället för mensblod. Nä, vi är så himla trötta på att kvinnokroppen inte behandlas lika avslappnat och odramatiskt som manskroppen.

Vi hoppas att vår bok ska bidra till en förändring. För den här boken har blivit mer än en vitsig lek med ord. Den är ett statement kring vårt kvinnliga kön. Att det finns. Att det inte är något att hyssja kring eller skämmas för.

Och varför har vi skrivit den som en barnbok? Jo, även om det inte är en barnbok är barnboksformatet perfekt. Det sätter ljuset på att vår inställning till våra kön grundläggs när vi är små. När snoppar är roliga och lekfulla, döljs och osynliggörs flickors snippor. Därför blir flickors kön så mycket mer laddat.

Flickor sexualiseras helt enkelt tidigare och på ett annat sätt. Att hjälpa våra barn att ha en avslappnad inställning till sina snippor är det första steget till att som vuxen tänka positivt om hela sin kropp - fittan included.

Leone Milton,
Karin Salmson,
Marie Tomicic,
Alla en del av humorkollektivet I Paradiset

--

Se videon här:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja ha den här boken?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.