Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leif Mannerström: "Vi hjälper samhället – sluta försvåra för oss"

- 04/06/2015, 11:12 -
1 av 3

TT/TT

2 av 3

Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Stjärnkocken Leif Mannerström och tre andra som jobbar inom restaurangbranschen rasar mot att visstidsanställningar målas upp som något dålig.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi blir oroliga när vi i media hör beskrivningar av att visstidsanställning är något fult och att facket vill ta bort denna möjlighet för oss arbetsgivare. De som vill ta bort visstidsanställning förstår inte att vår bransch måste ha möjlighet att anpassa bemanningen till när vi har gäster. Ibland har vi stora bokningar och ibland har vi små.

Vår försäljning genereras när det kommer gäster. Under lönehelger har vi många gånger fler gäster än under en vanlig tisdag. När gästerna kommer vill de inte stå i kö eller vänta på maten – de kräver service. Service kräver personal.

Det är inte som i industrin där man kan investera i en maskin. Producera och därefter lagra det som inte säljs omgående. Vi måste ha möjligheten att kunna anpassa antalet personal till när vi har försäljning - annars går vi back.

Vår önskan är givetvis att alla som vill ha en heltidsanställning skulle kunna få det på arbetsmarknaden. Att vi ibland väljer visstids- istället för tillsvidareanställda är inte ett självändamål. Att lära upp ny personal är kostsamt men är samtidigt en investering för framtiden. Så om vi fick välja skulle vi självklart ha samma personalstyrka anställd hela tiden.

I debatten hörs ofta att andelen visstidsanställda har ökat. Det är en myt. Andelen visstidsanställda i detaljhandeln och hotell- och restaurangsektorn har i princip varit oförändrade under de senaste tio åren. Inte heller påverkade införandet av allmän visstidsanställning 2007 användandet av visstidsanställningar inom branscherna.

För många unga är ett arbete på en restaurang eller handeln den första kontakten med arbetsmarknaden. För de som är äldre är en tillsvidareanställning den vanligaste anställningsformen. I genomsnitt går cirka 280 000 visstidsanställda vidare till en tillsvidareanställning varje år.

En begränsning av visstider riskerar därmed att försvåra möjligheterna för unga att hitta ett första jobb och deras långsiktiga etablering på arbetsmarknaden.

Sluta att beskriva visstidsanställning som något dåligt. Skapa istället förutsättningar för att fler jobb skapas. Då skulle de som vill ha en fast tillsvidareanställning få större möjlighet att få det jobb de vill ha.

Våra företag skapar jobb, drar in skatter och är en uppskattad verksamhet i hotell- och restaurangbranschen. Att ta bort tillsvidareanställning leder till färre jobb, mindre skatteintäkter och nedlagda företag inom hela besöksnäringen.

Leif Mannerström, kock och restaurangägare
Stefan Karlsson, kock och restaurangägare
Joanis Danos, ägare Edelweiss Café och Tea Story
Percy Nilsson, entreprenör